Gedragscode voor europarlement

De Nederlandse afgevaardigden in het Europees Parlement zijn het eens geworden over een nieuwe gedragscode, die hen verplicht te veel uitbetaalde onkostenvergoedingen terug te storten....

Van onze correspondent Bert Lanting

Met de gedragscode hopen de europarlementariërs af te rekenen met het slechte imago dat de volksvertegenwoordigers in Brussel en Straatsburg vaak nog hebben als het om declareren gaat.

Onder de geldende regels kunnen de europarlementariërs het hoogste economy-tarief voor vliegreizen in rekening brengen, ook al vliegen ze op een supergoedkoop ticket. Ook krijgen ze een kilometervergoeding die ver boven de normale vergoeding ligt. Op die manier slagen sommigen erin hun salaris flink bij te spekken.

Vijf jaar geleden maakten de Nederlandse europarlementariërs al vrijwillig de afspraak dat zij aan dergelijke praktijken niet meer zouden meedoen. Maar de nieuwe gedragscode is nog iets strikter dan de oude regeling.

Vroeger brachten de europarlementariërs de vergoedingen zelf in evenwicht door af en toe geen rekening in te dienen. Voortaan mogen ze alleen de werkelijk gemaakte reiskosten behouden. De rest moeten ze eens per jaar in de kas van het Europees Parlement terugstorten.

Grootste struikelblok blijkt echter de afspraak te zijn dat de europarlementariërs vrijwillig afzien van de lucratieve aanvullende pensioenregeling van het Europees Parlement. VVD-fractieleider Jules Maaten heeft verklaard daaruit te willen stappen, maar sommige van zijn fractiegenoten twijfelen nog over de nieuwe gedragscode.

Maaten vroeg er begrip voor dat zijn collega's de afspraken nog eens nader willen bekijken. 'Je maakt hier veel kosten. Dit is een baan, geen hobby. Je hoeft er niet op toe te leggen.'

Het parlement werd het vorig jaar ook eens over een regeling om de salarissen gelijk te trekken en een einde te maken aan de exorbitante vergoedingen, maar dat voorstel werd door Duitsland getorpedeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden