‘Gedrag EU reden Turks nationalisme’

Het toenemende nationalisme in Turkije is vooral een reactie op het ‘buiten sluitende en boos makende’ gedrag van de Europese Unie....

AP

Eenderde van de ondervraagden ziet in het gedrag van de EU de belangrijkste oorzaak van het, volgens een krappe meerderheid van de Turken, toenemende nationalisme. Van de Turken beschouwt 27,5 procent het gedrag van de EU als de op één na belangrijkste oorzaak. Andere veel genoemde oorzaken zijn het mislukte buitenlands beleid ten aanzien van Cyprus en Irak en de oproepen tot hervormingen door pro-westerse groeperingen binnen Turkije.

Waarnemers wijzen op toenemend nationalisme als oorzaak van de vele rechtszaken tegen de Koerden en tegen schrijvers en intellectuelen die Turkije zouden hebben beledigd. Een ultranationalistische tiener schoot eerder dit jaar de Turks-Armeense journalist Hrant Dink dood.

Veel Turken vinden dat de Europese Unie hun land oneerlijk behandelt door het zwaardere eisen op te leggen dan aan andere kandidaatleden. Een van die eisen betreft het vinden van een oplossing voor de kwestie-Cyprus. Turkije weigert de Grieks-Cypriotische regering te erkennen en heeft veertigduizend soldaten in het noorden van het eiland gestationeerd.

De steun voor een Turks lidmaatschap van de EU is de afgelopen jaren gekelderd in Turkije. Een aantal jaren geleden was ruim 75 procent voor toetreding, dat is nu nog maar 40 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden