Gedraai rond PVV blijft punt bij CDA

Het gedoogavontuur met de PVV blijft het CDA nog wel even achtervolgen. Nadat eerder deze week kandidaat-lijsttrekker Liesbeth Spies hoon oogstte met haar draai over de PVV, werd vrijdag de zelfbenoemde outsider Marcel Wintels geconfronteerd met zijn eerdere houding.

DEN HAAG - In de strijd met zijn voornaamste concurrenten Spies en Sybrand van Haersma Buma profileert Wintels, bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen, zich als de kandidaat van buiten, die schoon schip kan maken omdat hij niet besmet is door de samenwerking met Wilders.

'Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik het een slecht plan vond om met de PVV te gaan onderhandelen', aldus Wintels vorige week in Nieuwsuur. Zijn concurrente Spies, die ondanks haar voorname rol in het kabinet inmiddels ook niets meer van de PVV wil weten, verwijt hij draai- en keergedrag.'Bij een geloofwaardige nieuwe koers horen geloofwaardige nieuwe representanten', is zijn slogan.

Het Brabants Dagblad meldde vrijdag echter dat de Brabander Wintels zich in oktober 2010, op het befaamde CDA-congres, niet tegen het gedoogavontuur uitsprak. Een verslaggever tekende destijds uit zijn mond op dat er op dat moment geen alternatieven meer waren voor de samenwerking met Wilders. 'De PVV-stemmers zullen zich nog meer verstoten voelen als we dit akkoord nu nog afwijzen. Dan maak je die groep alleen maar groter.'

Wintels, vrijdag in een reactie: 'Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik het een slecht plan vond om met de PVV te gaan regeren. Maar op het congres was het eigenlijk al een voldongen feit. Het gaat er mij nu ook niet om wie er voor of tegen de PVV was. Het gaat erom wie de afgelopen jaren, als minister of Kamerlid, politiek verantwoordelijk zijn geweest voor de situatie waarin het CDA zoveel kiezers is kwijtgeraakt. Bij het markeren van een nieuwe start past een nieuwe leiding.'

In de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap heeft het Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (43) zich vrijdag als vijfde gemeld. RTL Nieuws meldde 's avonds dat ook staatssecretaris Henk Bleker wil meedoen. De termijn voor de kandidaatstelling is inmiddels gesloten. Maandag maakt de partij definitief bekend wie de kandidaten zijn. 's Avonds nemen zij het dan meteen tegen elkaar op in een debat.

Bij de PvdA is Diederik Samsom de onbetwiste leider. Hij is de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Voor de andere plekken op de lijst hadden zich vrijdag bij de deadline 430 kandidaten gemeld. De VVD-lijst wordt als verwacht aangevoerd door Mark Rutte.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden