Weblog

'Gedoogconstructie is zo soepel niet meer'

Een relletje om de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, gedoe rondom minister Leers, verschillend stemmen over de weigerambtenaar. Na ruim een jaar verloopt de samenwerking tussen PVV, CDA en VVD moeizamer dan ooit.

Beeld epa

En dat terwijl het begin zo makkelijk was. Zonder dat er een woord naar buiten kwam, onderhandelden CDA, VVD en PVV zich naar achttien miljard bezuinigingen. Er werd heel wat water bij de wijn gedaan, maar afgezien van wat CDA-dissidenten mopperde niemand binnen de drie Kamerfracties.

Moeilijke afspraken door de Kamer
Zo ging het de afgelopen maanden door. Er moesten heel wat moeilijke afspraken door de Kamer. De PVV is bijvoorbeeld helemaal niet gelukkig met de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb). Maar onder het mom van 'afspraak is afspraak' steunen de PVV'ers de ingrepen wel. Hetzelfde geldt voor bezuinigingen op de sociale werkplaats of het korten op de wajong.

Maar er sprake van een duidelijke kentering. Wilders spreekt niet meer achter gesloten deuren met het CDA en VVD. Nee, hij gaat er met gestrekt been in. Want de PVV mag vandaag dan wel vier miljard bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking als absolute voorwaarde stellen, voordat er verder wordt bezuinigd; Wilders weet ook wel dat het CDA daar nooit mee akkoord zal gaan.

Waarom de PVV dan toch voor deze tactiek kiest is onduidelijk. Wilders is wellicht druk bezig om een onderhandelingspositie te creëren tegenover de gedoogpartners. Hij weet immers dat een meerderheid van de bevolking bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking steunt. En met de voortdurende schuldencrisis lijken nieuwe bezuinigingen onvermijdelijk.

Bewust van zijn positie
Wilders is zich hierbij goed bewust van zijn positie. Eerder deze week provoceerde hij ook al de VVD door voor een verbod op de weigerambtenaar te stemmen, terwijl de VVD hier tegen stemde om de SGP te vriend te houden (die de gedoogcoalitie aan een meerderheid in de Eerste Kamer kan helpen). Maar zonder PVV geen gedoogconstructie en dus kunnen CDA en VVD weinig anders doen dan geagiteerd reageren.

Hoe dit de komende weken en maanden doorgaat, is koffiedik kijken. Maar bij het CDA en de VVD zal de irritatie groot zijn. Zij zullen de meewerkende Wilders van weleer duidelijk prefereren boven die van de afgelopen week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden