Gedoogbeleid leidt niet tot meer gebruik van hasj

Ondanks het gedoogbeleid, gebruiken Amsterdammers nauwelijks een gram meer hasj en marihuana. Al jaren is het consumptiegedrag stabiel: één op de vier mensen in de stad met de vele koffieshops heeft wel eens een joint gerookt, slechts 6 procent doet het regelmatig....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vakgroep sociale geografie van de Universiteit van Amsterdam heeft sinds 1987 in drie grote steekproeven het cannabisgebruik 'gemeten' bij Amsterdammers van twaalf jaar en ouder. 'Je zou kunnen zeggen', zei onderzoeker dr P. Cohen woensdag op het in Utrecht gehouden congres Gemeentelijk Gedoogbeleid, 'dat er een verzadiging is opgetreden, in ieder geval in de periode 1987 tot 1994. En wat vele mensen voor ongelooflijk houden is, dat in een stad als Amsterdam de gemiddelde leeftijd voor het allereerste stickie niet rond de vijftien jaar is, maar twintig.'

Gebruik van illegale drugs blijkt veel minder afhankelijk van economische en materiële beschik- en verkrijgbaarheidvoorwaarden en beschikbaarheid dan van modes en opvattingen over gezondheid.

Uit het onderzoek komt het volgende profiel van de cannabisgebruiker naar voren: een hoog opgeleid, alleenwonend uitgaanstype van rond de dertig jaar en van Nederlandse oorsprong. Tussen de 45 en 50 procent van de mensen hbo of universitair geschoolden zegt wel eens een stickie gerookt te hebben, tegenover slechts 10 tot 15 procent van de mensen met alleen maar lager onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.