Gedoodverfd voorzitter wil weer spraakmakende SP

De SP moet meer in de aanval, door 'onorthodoxe, verrassende acties' te voeren en 'massaal mensen te organiseren en mobiliseren'. Dat zegt Ron Meyer, kandidaat voor het voorzitterschap van de partij en favoriet van het bestuur, dinsdag in een interview met de Volkskrant.

Ron Meyer Beeld Jiri Buller

Na tientallen jaren met de dezelfde voorzitter is het volgens Meyer goed dat er iemand anders komt, die het actievoeren 'met elan en passie in deze tijd kan aanpakken'. Meyer: 'Als je lang in het parlement zit, loop je het risico dat je geïnstitutionaliseerd wordt. Worden wij een ingeslapen club, dan verliezen mensen het vertrouwen in ons.'

Daarom wil Meyer als voorzitter het voortouw nemen bij acties met meer 'lef en bravoure'. 'De SP moet weer de partij worden waar ik in de jaren negentig verliefd op werd. Hier durf ik wil onbescheiden in te zijn: ik breng die bravoure mee van de FNV.'

Bij de vakbond leidde Meyer de succesvolle acties van de schoonmakers en de jongeren die nu vragen om een hoger jeugdloon. Hij vindt dat de SP zulke acties vaker zelf moet opzetten, in plaats van zich aan te sluiten bij de vakbeweging.

Scherper kiezen

Het is volgens Meyer zaak scherper te kiezen. 'We zijn nu met duizendenéén dingen tegelijk bezig.' Meyer streeft naar een publieke zorgverzekering, zonder bemoeienis van de zorgverzekeraars. Ook wil hij dat de ongelijkheid kleiner wordt. Meyer: 'Links is nu te veel: stem op ons, dan krijg je een aspirientje tegen de rechtse hoofdpijn. Maar mensen verwachten ook dat we overwinningen boeken op sommige thema's. Dat we niet alleen tegenhouden dat er dingen worden afgebroken, maar dat we de situatie van mensen echt verbeteren.'

In regeren met de VVD gelooft Meyer niet. 'Op landelijk niveau botsen we ideologisch zo dat het bijna niet te doen is.'

Nieuwe voorzitter

Op 28 november kiezen de SP-leden op hun congres de nieuwe voorzitter. Na 27 jaar aan het roer te hebben gestaan doet Jan Marijnissen een stap opzij. Behalve Meyer is ook Sharon Gesthuizen - nu nog Tweede Kamerlid - kandidaat. Zij pleit voor verbreding van de partij: naast het verkleinen van de ongelijkheid ook aandacht voor kleine ondernemers, milieu en homorechten. Bovendien zet Gesthuizen in op democratisering, zodat op congressen elk lid stemrecht krijgt.

Gesthuizen krijgt her en der steun in haar partij, maar Meyer lijkt op kop te gaan. Hij verdedigt het systeem waarbij elke vijftig leden samen een afgevaardigde naar congressen sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden