Gedogen in vrijplaatsen verleden tijd

De Belastingdienst heeft maandag een convenant getekend met de gemeente Maastricht, politie en Openbaar Ministerie voor de gezamenlijke aanpak van zogenoemde vrijplaatsen, waaronder woonwagenkamp Vinkenslag....

Iedereen moet gewoon belasting betalen, was de boodschap die Wijn en de Maastrichtse burgemeester Leers maandag gaven. Dat geldt ook voor woonwagenbewoners, Hells Angels, prostitutiebedrijven, koffieshops, belwinkels en andere 'vrijplaatsen', waar belastinginspecteurs vaak worden geïntimideerd. 'De tijd van gedogen is voorbij', aldus Leers.

In de nieuwe aanpak gaan instanties die geld moeten innen of controles moeten uitvoeren in woonwagenkampen en andere vrijplaatsen, nauw samenwerken. De politie gaat zonodig mee met inspecteurs en controleurs opdat deze hun werk veilig kunnen doen. Als ambtenaren bedreigd worden, wordt hiervan aangifte gedaan. Het OM zegt toe dat zo'n aangifte niet in een la verdwijnt, maar opgepakt zal worden.

In Vinkenslag komt een mobiele politiepost, waarvoor zestien agenten worden vrijgemaakt. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft daartoe tijdelijk extra politieagenten aan Maastricht toegezegd. In de praktijk zullen overdag en in het begin van de avond drie agenten in het woonwagenkamp aanwezig zijn.

De afgelopen dagen hebben sommige woonwagenbewoners kritiek geleverd op de politiepost in hun kamp. Ze vinden dat ze gestigmatiseerd en gediscrimineerd worden. Leers reageerde laconiek op deze kritiek: 'Elke andere buurt of wijk zou blij zijn met meer aandacht van de politie.'

De gezamenlijke aanpak kan leiden tot nog grootschaliger invallen, waarschuwde Leers. De politie krijgt de taak bij de planning rekening te houden met de wensen van meerdere instanties. Zo kan tot een inval worden besloten om diverse belastingen te innen, milieu-inspecties uit te voeren en te controleren op uitkeringsfraude of criminele activiteiten. Zo'n gemeenschappelijke actie werkt ook kostenbesparend. Het afgelopen jaar is de politie meermalen massaal uitgerukt in Vinkenslag.

Het Maastrichtse convenant is de eerste concrete uitwerking op lokaal niveau van de maatregelen die staatssecretaris Wijn heeft aangekondigd tegen belastingvrijhavens in Nederland. Aanleiding voor de nieuwe aanpak was het nieuws dat autohandelaren in Vinkenslag een deal hadden gemaakt met de fiscus, waarbij ze slechts 3 procent omzetbelasting hoefden af te dragen. Ook vrijplaatsen elders in het land betaalden nauwelijks belasting. Wijn: 'Het overgrote deel van Nederland pikt dat niet langer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden