Update

Gedode schutter Washington al vaker opgepakt

Bij een schietpartij op de marinebasis Navy Yard in Washington zijn maandag 13 doden en 14 gewonden gevallen. De schutter, die als externe IT-medewerker toegang had tot de marinewerf, is door de veiligheidsdiensten gedood. Hij was in het verleden betrokken bij verschillende vuurwapenincidenten.

Redactie
Een vrouw wordt herenigd met haar echtgenoot, die zich ten tijde van de schietpartij op de Navy Yard bevond. Beeld reuters
Een vrouw wordt herenigd met haar echtgenoot, die zich ten tijde van de schietpartij op de Navy Yard bevond.Beeld reuters

Aanvankelijk werd gezocht naar medeplichtigen, maar de opsporingsdienst FBI liet maandagavond (plaatselijke tijd) weten er inmiddels van te zijn overtuigd dat de schutter zelfstandig handelde.

Acht gewonden verblijven nog in het ziekenhuis. Van hen hebben er drie schotwonden. De twaalf slachtoffers waren 46 tot 73 jaar oud. De dertiende dode is de 34-jarige schutter.

Permanente toegang
Hij is geïdentificeerd als Aaron Alexis, afkomstig uit de staat Texas. Hij werd door de politie neergeschoten terwijl hij rennend om zich heen vuurde. Verschillende Amerikaanse media melden dat hij de afgelopen dagen legaal vuurwapens had aangeschaft in de staat Virginia.

Alexis was tussen 2007 en 2011 werkzaam bij de marine in een logistieke functie in Texas. De laatste tijd werkte hij bij een serviceafdeling van computerfabrikant Hewlett Packard, die door de marine werd ingehuurd voor netwerkonderhoud. De Washington Post meldt dat Alexis in die hoedanigheid permanente toegang had tot de Navy Yard. De standaardprocedure waarbij tijdelijke medewerkers worden gescreend, had volgens de krant kennelijk niet tot belemmeringen geleid.

Black-out uit woede
De schutter werd al eerder aangehouden vanwege vuurwapen-gerelateerd geweld. In 2004 werd hij opgepakt in Seattle nadat hij de banden van een geparkeerde auto lek had geschoten. Alexis schreef dit naderhand toe aan een 'door woede aangewakkerde black-out' en vertelde de politie dat de eigenaars van de auto hem niet respecteerden.

In 2010 werd hij aangehouden nadat een buurvrouw had gezegd dat ze bijna was getroffen door een kogel die vanuit zijn appartement was afgevuurd. Alexis verklaarde dat zijn vuurwapen tijdens een schoonmaakbeurt per ongeluk was afgegaan en werd niet in staat van beschuldiging gesteld.

Capitol Hill dicht
Onmiddellijk na de aanslag werd overgegaan tot afsluiting van het enkele kilometers verderop gelegen Capitol Hill, waar het Amerikaanse parlement is gevestigd. De beperkingen werden maandagavond laat opgeheven nadat bekend was geworden dat Alexis als enige verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag.

Een grote politiemacht in de buurt van de marinebasis. Beeld afp
Een grote politiemacht in de buurt van de marinebasis.Beeld afp
Werknemers van de marinebasis worden opgevangen door hun geliefden toen ze het terrein mochten verlaten. Beeld REUTERS
Werknemers van de marinebasis worden opgevangen door hun geliefden toen ze het terrein mochten verlaten.Beeld REUTERS
Een slachtoffer ligt op straat vlak buiten de marinewerf. Beeld  Tim Hogan
Een slachtoffer ligt op straat vlak buiten de marinewerf.Beeld Tim Hogan
Aaron Alexis Beeld ap
Aaron AlexisBeeld ap

Zwaar beveiligd
Op de Navy Yard, een complex in het zuidoosten van de Amerikaanse hoofdstad, werken circa 3000 mensen. De in het begin van de 19de eeuw aangelegde basis is zwaar beveiligd. Het is onduidelijk hoe Alexis een wapen naar binnen heeft kunnen smokkelen.

De Yard is een werf waar marineschepen onder meer worden gebouwd en onderhouden. Ook worden er geheime gevechtssystemen ontwikkeld. Een kwart van het marinebudget gaat naar deze basis. Op de Navy Yard is een museum gevestigd waarvoor bezoekers worden geïnspecteerd met een metaaldetector.

Politie- en brandweerauto's in de buurt van de marinebasis. Beeld epa
Politie- en brandweerauto's in de buurt van de marinebasis.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden