Gedetineerde verhangt zich in Rotterdamse gevangenis

Een 49-jarige gedetineerde blijkt zich in de nacht van maandag op dinsdag van het leven te hebben beroofd in de Rotterdamse gevangenis De Schie....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Het grote aantal zelfdodingen in Nederlandse gevangenissen heeft de afgelopen maanden tot opschudding geleid. Met name vier zelfdodingen en twee pogingen daartoe in de Rotterdamse gevangenis Noordsingel sprongen hierbij in het oog.

Voor het eerst doet zich een zelfdoding voor in De Schie, de gevangenis die in 1989 in gebruik werd genomen. De gedetineerde die zichzelf om het leven bracht, was in april tot negen jaar cel veroordeeld vanwege betrokkenheid bij handel in drugs.

Niet bekend

Zoals gebruikelijk bij zelfdodingen in gevangenissen onderzoekt de rijksrecherche de toedracht.

De inname van riemen, veters en stropdassen bij alle gedetineerden is volgens een woordvoerder van Justitie geen juist middel om te voorkomen dat gedetineerden de hand aan zichzelf slaan. 'Als je alle cellen gaat strippen van voorwerpen die bij een zelfdoding gebruikt kunnen worden, blijft er geen humane detentie meer over. Mensen die per se de hand aan zichzelf willen slaan, vinden toch wel een manier.'

De zelfdoding is de negende in een justitiële inrichting dit jaar. In 1995 waren er veertien zelfdodingen en het jaar daarvoor drie. Volgens Justitie schommelde het aantal zelfdodingen in de jaren daarvoor rond negen. De toename van het aantal suïcidegevallen kan volgens Justitie mede worden verklaard uit de uitbreiding van het aantal cellen en daarmee van het aantal gevangenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden