Gedenkteken voor Theo van Gogh geen cactus

Het monument ter nagedachtenis van de vermoorde cineast Theo van Gogh wordt geen cactus....

ANP

De selectiecommissie heeft uit de 146 inzendingen gekozen voor een ontwerp van kunstenaar Jeroen Henneman met de titel De Schreeuw. Dit maakte een woordvoerster van het stadsdeel zaterdag bekend. Het kunstwerk beeldt verschillende silhouetten uit. De binnenste is het profiel van Van Gogh, het buitenste is het profiel van iemand die schreeuwt. Die spanning tussen de schreeuw en de gesloten mond verbeeldt volgens de 63-jarige Amsterdamse kunstenaar de complexiteit van de vrijheid van meningsuiting.

Ook verwijst het monument naar het werk van Van Gogh. De zes buigingen van het kunstwerk geven een beweging aan, net zoals regisseurs in hun films veelal zes frames gebruiken om een opbouw naar een climax weer te geven.

Het monument is van roestvrij staal. Het beeld wordt 4,5 meter hoog en zal naar alle waarschijnlijkheid in september in het Oosterpark in Amsterdam worden geplaatst. Het kunstwerk kost 75.000 euro. De gemeente, het stadsdeel en het Amsterdams Fonds voor de Kunst financieren het werk.

De selectiecommissie bestond onder anderen uit familieleden en vrienden van Theo van Gogh, onder wie producent en vriend Gijs van de Westelaken en Rudi Fuchs, oud-directeur van het Stedelijk Museum. In totaal vroeg de commissie aan twintig kunstenaars hun inzending te verfijnen.

Wethouder A. Tanja van Kunst en Cultuur van het stadsdeel en voorzitter van de selectiecommissie zei blij te zijn met de keuze. ‘De commissie was unaniem. Het was erg belangrijk dat ook de ouders van Theo van Gogh het ontwerp van Henneman goedkeurden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden