Gedegradeerde migrant was uitsluiting zat

Veel allochtonen hebben op de PvdA gestemd. Niet omdat ze een stemadvies uit de moskee kregen - het kabinetsbeleid was genoeg, zegt Nebahat Albayrak....

Nebahat Albayrak

De inkt van de eerste kiezersonderzoeken is nog niet droog of de angstwordt vakkundig geplugd: allochtonen hebben massaal PvdA gestemd. Fatwa's,uitgeroepen in moskeeën, waren de oorzaak, rechtstreeks ingefluisterdvanuit Saoedi-Arabië. Het bewijs is geleverd: de PvdA is de Partij van deAllochtonen, de partij die vrouwenonderdrukkers, criminelen, terroristenen ander tuig de hand boven het hoofd gaat houden. Degenen die niet zo verwillen gaan, gaan niettemin ver: de allochtonen nemen het over, de PvdA isovergeleverd en zal, in dank voor de allochtone stem, koest zijn in hetintegratiehok, belangenorganisaties van vette subsidies voorzien en hetland weer laten volstromen met kansloze verworpenen der aarde.

Angstwekkende beelden voor een land waar de allochtoon de laatste jarengelijk is gemaakt aan zieke, zwakke, misselijkmakende, criminele,moordzuchtige en vooral achterlijke terroristen in spé. Uiteraard moslims.Nu ken ik toevallig veel allochtonen, ben er sinds een jaar of viernotabene zelf weer één van. Ik ben ze de afgelopen weken weer massaaltegengekomen. Het was dus voor mij absoluut geen verrassing dat de PvdAveel steun kreeg. Daar was geen fatwa voor nodig. Armoede en pureuitsluiting deden het werk. Want wie zijn die mensen die in het woordallochtoon gevangen zitten eigenlijk echt?

Allereerst zijn het de mensen die het hardst zijn getroffen door desociale misère in het land. Veel oudere migranten, vaak met eenonvolledige AOW, vingen net als autochtone lotgenoten de klappen van hetkabinet net iets te vaak op. Zij praten niet over de zorgpremie, debezuinigingen op de huursubsidie en de gestegen energieprijzen, nee, zijvoelen het. Ook de kinderen van migranten die na generaties hard werken totde middeninkomens behoren, hebben het zwaar te verduren. De beloofde, maarnooit gekomen compensatie was voor hen geen extra vakantiecentje maarbittere noodzaak. De kosten van kinderopvang, de studiekosten van kinderen- de lijst is lang. De onrechtvaardige hardheid van het kabinetsbeleid isaan velen niet voorbijgegaan, evenmin aan allochtone Nederlanders. (Zie ookhet Vervolg, 11 maart.)

En er is meer. Migranten, ook succesvolle, en hun inmiddels Nederlandsekinderen zijn door het kabinet gedegradeerd. Het tot een islamdebatgedecimeerde integratiedebat heeft hen in een hoek gezet waar niemand wilzitten. Aangekeken, aangesproken, beoordeeld, veroordeeld. Van Turk totmoslim (lees radicaal, lees gevaarlijk), van Marokkaan tot moslim ensterker nog, van Antilliaan, Surinamer, Kaapverdiaan tot jawel, moslim.Want geen enkele etniciteit is onbesmet gebleven in het land van wij enzij. Lange tenen? Welnee. Het is de keiharde realiteit van veelNederlanders die hun neus keer op keer stoten bij sollicitaties en dediscodeur. Deze Nederlanders zien ineens dat hun Nederlandse paspoort enhun diploma's minder waard zijn dan die van Nederlanders met blond haar enminder ingewikkelde namen.

De gevolgen blijven niet uit. Hoogopgeleide jonge Nederlanders van Turksafkomst kiezen vaker voor een toekomst in Turkije. Artsen, economen,ondernemers die hun inzet hier beloond zien met een plotsgeblekenderderangs burgerschap. Let wel, dit zijn geen Turken die 'eindelijkteruggaan naar hun eigen land'. Dit zijn Nederlanders die hun eigen landverlaten. En dat zegt iets.

Hun antwoord is niet radicalisering, niet een gecodeerd telefoongesprekvia buitenlandse internetaanbieders naar lokkende terroristen aan wie zijhun diensten aanbieden. Nee, zij maken zich juist, en als geen ander,zorgen om de ingezette polarisatie, omdat zij voelen wat het met mensendoet.

Zij zien meer dan ooit mensen om zich heen gedwongen worden in eenetnische en religieuze identiteit, omdat op dit moment het enigealternatief is daar definitief afstand van te doen. Zij zien sommigemoslims in Nederland fundamentalistischer worden, niet ondanks maar dankzijdit kabinet. Maar ook dankzij politici en columnisten die deemancipatiestrijd hebben gemaakt tot een strijd tussen culturen enreligies. Van de groeiende, allesvernietigende kloof die dit veroorzaakte,willen zij af. In tegenstelling tot de ook in ons land aanwezigeantiwesterse, en potentieel gevaarlijke radicalen die juist gebaat zijn bijhet groter worden van de kloof. Maar die hebben geen PvdA gestemd. Voor henis stemmen gelijk aan het legitimeren van de vijandelijke machthebbers enzijn allochtonen die daar wel actief of passief aan meedoen, verdoemd.

De verwijdering tussen allochtoon en autochtoon speelt hen in de kaarten daar hebben de 'allochtonen' die op de PvdA hebben gestemd zich tegenverzet. Zij staan daarin niet alleen. De uitslag van de raadsverkiezingenlaat zien dat realiteitszin geen kleur kent. De PvdA heeft alle kiezersaangesproken met een dijk van een verhaal over wat sociaal-zijn echtbetekent, over emancipatie en insluiting. Met die missie kreeg de PvdA hetvertrouwen van veel Nederlanders, overigens nog altijd meer van autochtonendan allochtonen.

Dat is iets om trots op te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden