Gedanst eerbetoon aan de jazz veelal secuur gechoreografeerd

In alle stilte en gekleed in huidkleurige pakjes kruipt het tweetal rond. Zij zit op zijn bovenbenen, samen versmelten ze tot een sculptuur met grillige uitsteeksels. Soms hoor je vaag een losse toon.

Dit verstilde begin zegt iets over de rest van Ghost Note. Dit gedanste eerbetoon aan de jazz probeert een niet ingevulde, blanco ruimte te zijn, waar dans en muziek elkaar treffen en tot onverwachte dialogen komen.

Toch zijn, gezien de timing van de dansers, de ontmoetingen veelal secuur gechoreografeerd. De spanning van het componeren op het moment, die improvisatie met zich meebrengt, had sterker gemogen, zoals ook de interactie met de musici fysieker had gekund.

Los hiervan heeft choreograaf Václav Kunes, die eerder danste bij het Nederlands Dans Theater, een subtiel, gevarieerd en luchtig stuk gemaakt op fascinerende oude en nieuwe jazz van Duke Ellington tot Lennie Tristano. Mooi is te horen hoe de originele vertolkingen op band en de live muziek in de zaal zich mengen.

Of de muziek nu raspt, fluit, gilt of zwijgt, de acht scherpe dansers gaan in allerlei variaties de trillingen van de lucht te lijf. Ze kruipen op en af door de gaten van het hekwerk dat voor de musici staat opgesteld.

Nu eens gaan ze met de anarchistische huppels, het weemoedige slepen of de swingende beat mee, dan weer gaan ze volledig hun eigen gang. Groepsscènes en kleine solo’s of duetten zorgen voor een aangename afwisseling. Met als hoogtepunt het jeugdige, tere paar, dat versmelt met La Vie en Rose op z’n Amerikaans door een brommende Louis Armstrong.

Ghost Note door Station Zuid. Choreograaf: Václav Kunes. 2 maart. Schouwburg Tilburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.