Geconstrueerd

BEREND JAN BOCKTING

Het vijfde deel uit de zevende One Night Stand-reeks, een mooi project van de publieke omroep waarin jonge filmtalenten zich mogen bewijzen met een speelfilm van zo'n 50 minuten, gaat over een oorlogsfotograaf die er na zijn zoveelste terugkeer in Nederland niet meer in slaagt te aarden. Daar heeft hij alle redenen toe; zijn verloofde blijkt het nodige voor hem te verzwijgen. Het scenario van Jenneke Boeijink en Thibaud Delpeut (regisseur bij Toneelgroep Amsterdam) voelt zeer geconstrueerd. Als de getraumatiseerde fotograaf brengt alleen hoofdrolspeler Roeland Fernhout leven en spontaniteit in de uitgespelde, cynische verhandeling over waarheidsvinding.

One Night Stand: Terug (Jenneke Boeijink, 2012)

Nederland 2, 23.05-00.00 uur.

I'm Not There

(Todd Haynes, 2008) Over Bob Dylan bestaan zo veel verhalen dat het onmogelijk is om zijn leven in een film te vatten. Tenminste, dat is het uitgangspunt waarmee filmmaker Todd Haynes een film over Bob Dylan maakte, die wat hem betreft eigenlijk helemaal geen film over Bob Dylan is. Een keuze uit alle verhalen en verzinsels rond de zanger maakte hij in ieder geval niet; in I'm Not There wordt Dylan door zes verschillende acteurs gespeeld, onder wie een donkere jongen en een vrouw. En niemand wordt Bob Dylan genoemd, point taken. Het lijkt misschien een omzichtige truc, bedacht door een regisseur die een reputatie als filmvernieuwer hoog wil houden. Maar Haynes, die filmsemiotiek studeerde, is geen poseur. Het leek hem simpelweg de beste manier om een film over Dylan te maken. Een man met zo veel gezichten, vertelde hij in een interview met de Volkskrant, doe je geen recht met een eendimensionale biopic. Het bleek geen flauw reclameverhaal; Haynes maakte een originele, wervelende film, waarin tussen alle experimenteerdrift de muziek als soepele constante factor de verhalen aan elkaar rijgt.

Nederland 2, 00.00-2.05 uur.

Catfish

(Henry Joost en Ariel Schulman, 2010) Morgan Spurlock, de maker van de documentaire Super Size Me, noemde Catfish na afloop van de première de beste nepdocumentaire die hij ooit had gezien. Hij is niet de enige die de authenticiteit van de documentaire in twijfel trekt, maar de makers houden voet bij stuk, volgens hen is alles wat we zien waar, al is hun verhandeling over imago en identiteit op Facebook nog zo overladen met verrassingen. Uiteindelijk is de waarheidsdiscussie niet zo belangrijk dat de film zijn geloofwaardigheid verliest. Integendeel, Catfish is een intrigerend, vlot verteld verhaal over de duistere zijde van het onlinebestaan, een plek waar echt en onecht juist intensief met elkaar vervlochten zijn.

Nederland 3, 20.25-21.55 uur.

Wall Street

(Oliver Stone, 1987) 'Hebzucht is goed'; het is een van de beroemdste filmcitaten die buiten de bioscoop een geheel eigen leven is gaan lijden. Hoewel bedoeld als een cynische blik op het economisch systeem, lijkt de lijfspreuk van beurstycoon Gordon Gekko (gebaseerd op de veroordeelde ex-bankier Michael Milken, fenomenaal gespeeld door Michael Douglas) een hele generatie gesjeesde beursmedewerkers te hebben geïnspireerd. Dat maakt Wall Street met terugwerkende kracht een nog relevantere film dan hij al was. Mogelijk dat de film tegenwoordig daarom zo vaak op tv is te zien. Kreeg recentelijk een aardig vervolg, opnieuw van Stone.

RTL 5, 22.35-01.10 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden