Gebukt onder de hoop van de natie

Wat sommigen al vermoedden, werd dinsdag bevestigd: Robert Gesink kampt met hartritmestoornissen. De renner wordt binnenkort geopereerd. Het heeft er alle schijn van dat stress een belangrijke rol speelt.

SCHIPHOL-RIJK - Om kwart voor zeven dinsdagavond zet Robert Gesink zich aan een krap tafeltje in een bedrijfskantine dat vol staat met microfoons. De 27-jarige wielrenner heeft een boodschap die begint met 'eehh'.


De persconferentie bij zijn werkgever Belkin op een bedrijventerrein in Schiphol valt hem zichtbaar zwaar. Binnenkort dient Gesink een hartoperatie te ondergaan, 'en dat is natuurlijk geen fijn vooruitzicht'.


De renner openbaarde dinsdag wat sommigen al wisten of vermoedden: hij lijdt aan hartritmestoornissen. Dat probleem speelde hem bijvoorbeeld parten op het NK van drie jaar geleden, waarin hij na een serieuze inspanning zomaar uit de wedstrijd én in de bus verdween. Dat baarde destijds veel opzien.


Maar het probleem blijkt zich vaker te hebben voorgedaan. Ook de Ronde van Italië werd er vorig jaar door verpest. Na afloop van de klimtijdrit sloeg zijn hart weer op hol, ditmaal gecombineerd met een aanval van hyperventilatie. 'Toen ben ik dus echt heel bang geworden.'


Hij schat dat de hartritmestoornissen hem normaal gesproken één keer per jaar parten spelen. Dat is, zegt Gesink, begonnen met zijn overstap naar de professionals in 2007. Hoe het kan? Geen idee. Mogelijke oorzaken? 'Het kan uitdroging zijn na een zware inspanning, of overmatig cafeïnegebruik. Daarom was ik ook al gestopt met koffiedrinken.'


Aanvankelijk weerspreekt Robert Gesink de suggestie dat stress een rol kan spelen. Maar verderop in zijn verhaal is het een factor die niet volledig valt uit te sluiten. 'Je weet natuurlijk niet wat er precies speelt.'


Dat van die stress zou voor de buitenwereld het logische verhaal zijn. Vaak genoeg leek Gesink immers van de kook te raken als het erop aankwam. Met de kennis van nu kan dat maar één ding betekenen.


Ver weg van huis was hij immers in staat tot grootse prestaties. Hij won de Ronde van Californië in 2012 en een jaar eerder die van Oman. Vorig jaar won Gesink op imponerende manier een eendaagse wedstrijd in Canada een land waar hij al eerder succesvol was.

Druk

In Europa, met de Nederlandse aandacht op zich gericht, ging het vaak mis als het erom spande. Alleen zijn tweede Tour de France, in 2010, toen de verwachtingen nog beperkt waren, verliep ongedacht goed met een vijfde plaats. Daarna was er altijd wel een valpartij of een andere tegenslag die hem uit de top verdreef.


Met zijn 27 jaar is Gesink, afkomstig uit de Achterhoek, de oudste van zijn generatie. Na de ontmaskering van Thomas Dekker als dopegebruiker werd hij al snel gebombardeerd tot de nationale hoop op twee wielen. Zijn prestaties in de jeugdcategorieën en zijn wetenschappelijk gemeten vermogens voorspelden alleen maar goeds.


Maar die belofte werd nooit waar gemaakt en de renner kon er behoorlijk gefrustreerd door raken. Toch voelde de openbaarmaking van zijn fysieke malheur dinsdag bepaald niet als een bevrijding. 'Ik heb ook wel bewezen tot grote prestaties in staat te zijn' Als een ander het niet doet, dan heft Robert Gesink zichzelf wel op het schild.


Zijn hartritmestoornis omschrijft hij als een alledaagse kwaal, zelfs onder collega-wielrenners. 'Ik heb het ook laten checken en het is niet gevaarlijk.' Maar het blokkeert hem wel in het leveren van topprestaties en die belemmering moet weg.


Nadat hij vorig jaar in de Ronde van Italië opnieuw was getroffen door een absurd hoge hartslag nam Gesink samen met zijn naasten een besluit: bij de eerstvolgende keer werd er actie ondernomen. 'De hyperventilatie maakte het zo eng. Dat wilde ik niet nog een keer meemaken.'


De eerstvolgende keer was dus de Ronde van Baskenland, afgelopen vrijdag. 'Niet zo erg weliswaar, maar voor mij wel de druppel.'


Meteen deze week is Robert Gesink in de medische molen gestapt, maar hij heeft geen idee wanneer dat tot concrete resultaten kan leiden. Een paar uur voor de persconferentie is er nog een scan gemaakt van zijn hart. 'Dit is de fase van het onderzoek en wat er daarna komt, zie ik wel.'


De fiets staat voorlopig even op een zijspoor. Ploegleiding noch renner wil op dit moment bezig zijn met de vraag of en wat er nog van dit seizoen te redden is.


Robert Gesink: 'Ik hoop alleen over een paar jaar met een tevreden gevoel hierop te kunnen terugkijken, blij met de stap die ik heb genomen en hopelijk ook blij met de resultaten die ik daardoor nog kon behalen.'


Het valt hem zwaar, praten over zijn hartproblemen. Wanneer er vragen komen over stress als mogelijke oorzaak, krijgt de renner het nóg moeilijker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden