Gebruiksaanwijzing

God is dood, dat weten we zo langzamerhand. en ook dat het makkelijker is tegen een Hogere Instantie aan te trappen dan helemaal zonder te moeten....

De Amerikaanse goeroe Harriet Rubin is gespecialiseerd in het geven van adviezen aan ambitieuze dames. Een nobele taak. Een paar jaar geleden was ze in Nederland. Ze gaf workshops op een congres voor carrièrevrouwen. De hogepriesteres van de maakbaarheid droeg een minirok met grijs gestreepte panty's, paardrijlaarzen en had een prachtige bos krullend. Oogverblinded heet het als een buitenlandse er zo uitziet (en aanstellerig als het een landgenote betreft).

Rubins boek De Vorstin: Machiavelli voor vrouwen was net uit en de inhoud werd op ons losgelaten. We leerden hoe makkelijk het was onze dromen te realiseren. We hoefden ons alleen maar in te beelden dat we koninginnen waren en al onze wensen zouden worden vervuld. 'Draag wit, dan ben je onweerstaanbaar, huil als je je zin niet krijgt, en doe altijd wat niet van je wordt verwacht', luidde het devies. Het gezamenlijk oefenen kon beginnen. 'Close your eyes', fluisterde ze mysterieus. Ik was voor de gelegenheid eens echt vroeg mijn bed uitgestapt, dus dat deed ik graag. 'Now ask for anything, because you deserve it.'

Omdat ik net een nieuw vriendje had en een baan met groeimogelijkheden, waren mijn wensen snel geformuleerd. Toen mochten de ogen open. Omdat we vrouwen onder elkaar waren en nooit zouden terugdeinzen voor openhartigheid, vertelden een paar deelneemsters wat ze hadden gewenst. 'Wonderful. You'll have it, because you want it', was Rubins reactie telkens weer, en ze keek erbij of ze het meende. Ik kwam niet aan de beurt (ik krijg ook nooit een gratis pakje boter of maandverband als er op straat een nieuw product wordt gepromoot), maar als lid van de groep had ik recht op vervulling van mijn wensen.

Die bleef helaas uit. Later vraag je je af wat er met je hersens aan de hand was, dat je uberhaupt aan zo'n experiment hebt meegedaan. Het moet de combinatie vurige verlangens (van mijn kant) - beheersing magisch ritueel (van haar kant) zijn geweest. Ik kan er nog steeds om lachen. Ondanks die teleurstelling heb ik onlangs een paar keer gebladerd in haar boek Solo, leven en werken in de 21ste eeuw. Opnieuw wist ze me met haar woorden te verleiden, want lezen dat je als zelfstandig opererende vrouw tegelijk een parachutespringer en een kunstenares bent, is natuurlijk plezieriger dan je afvragen waarom je niet in een team past.

Ook het godsdienstige aspect is weer niet over het hoofd gezien. Aan het slot vindt de lezer tien geboden die naar succes, zelfverwezenlijking en grote bergen met geld leiden. 'Maak je beloften waar, je merknaam is alleen hiervan afhankelijk.' 'Kweek karakter, geen ego.' 'Durf geld uit te geven, ook als je het niet hebt. En ten slotte zal 'de wereld zich openen, jij opent je, en bingo!'

Ik soleer (zoals dat schijnt te heten) zelf al een jaar of acht, maar het bingo-bestaan is me tot nog toe niet gegeven. Dit jaar moest ik drie keer incasseren dat een project waarvoor ik was gevraagd, niet doorging. Als ik een groot stuk schrijf, vraag ik een vriend of vriendin vaak ten einde raad het te lezen, omdat ik er niet op vertrouw dat de lezer door mijn bomen het bos nog wel ziet. En soms loopt een klus goed, terwijl ik er weinig van verwachtte, en gaat een andere, waarvan ik had gedacht dat het niet mis kon gaan, toch verkeerd. Hoezo bingo?

Toch hou ik van die peptalk. Het heeft iets vrolijks, al weet je dat het op bluf is gebaseerd. Maar ach, het leven brengt vanzelf tegenspoed, wie voorspoed op zijn weg wil vinden, moet zijn best doen. Een kleine mind-lift van tijd tot tijd kan dan ook geen kwaad. Want het is met zelfhulpboeken als eet het katholicisme en slechte mannen: zo lang je je heil er niet van verwacht, kun je er veel van opsteken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden