Nieuws

Gebruik minder water uit solidariteit met boeren en schippers, vraagt de nationale watertekortmanager

Wees zuinig met drinkwater, waarschuwt de nationale watertekortmanager. Niet omdat er nu al een tekort is, maar uit solidariteit met de boeren en binnenvaartschippers. Wie wil, kan een stuk minder water verbruiken in en om het huis.

Noël van Bemmel
Het water in de Lek bij Vianen staat extreem laag. Beeld Raymond Rutting/VK
Het water in de Lek bij Vianen staat extreem laag.Beeld Raymond Rutting/VK

De dringende oproep van de nieuwe, nationale watertekortmanager Michèle Blom: wees zuinig met drinkwater. ‘Was niet iedere week uw auto, vul niet elke dag opnieuw dat zwembadje voor de kinderen’, zo adviseerde de directeur-generaal van Rijkswaterstaat deze week. Zij verdeelt komende maanden het schaarse water in Nederland.

De oproep is opvallend, omdat de geplaagde akkerbouwers en binnenvaartschippers daar weinig aan hebben. Drinkwater, zo legt de vereniging van drinkwaterbedrijven desgevraagd uit, wordt gewonnen uit andere bronnen. En het waterpeil in die bekkens, plassen en duinbronnen is deze zomer goed op orde. Zuiniger doen is ‘een kwestie van solidariteit’, legde procesmanager Jaap Mos van het Haagse drinkwaterbedrijf Dunea uit. Het is niet sociaal, vindt hij, om je gazon te besproeien, terwijl de boer verderop zijn gewassen ziet verdorren.

Een gemiddeld huishouden verbruikt 107 duizend liter drinkwater per jaar. Daarvan wordt slechts 0,5 procent daadwerkelijk gedronken. De rest gaat voornamelijk op aan douchen (40 procent), toilet (30 procent) en kleren wassen (10 procent). De bescheiden prijs van drinkwater in Nederland – 1,24 euro per duizend liter – nodigt niet uit tot zuinigheid. Toch daalt het gemiddelde watergebruik per huishouden gestaag, mede door bewustwordingscampagnes om zuiniger om te springen met drinkwater en de stijgende energieprijs (warm water). De laatste jaren steeg het verbruik weer iets naar 130 liter drinkwater per persoon per dag, vanwege de warmere en drogere zomers.

Voor wie zuiniger met water wil zijn, hebben waterbedrijven en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal allerlei tips voor dagelijks gebruik.

1. Douchen

De Nederlander staat gemiddeld vijf keer per week 9 minuten onder de douche. Wie besluit om voortaan 5 minuten te douchen, bespaart 15 duizend liter drinkwater per jaar en verbruikt 60 kuub minder gas. Een douchewekker helpt, een waterbesparende douchekop scheelt ook. Die verbruikt circa 5 liter water per minuut, minder dan de helft van een gewone douchekop. Het verschil is nog groter in vergelijking met de populaire regendouche, die 25 liter per minuut verbruikt. Een bad nemen kost ongeveer twee keer zoveel water en aardgas als douchen.

2. Toilet en wasbak

Koop een modern toilet met spaarknop. Die trekt door met 2 tot 6 liter drinkwater, in plaats van 10 liter. Plaats een bak onder de kraan als je wacht op warm water. Gebruik dat later om de wc te spoelen of de planten water te geven. Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen of scheren en repareer lekkende kranen. Doe geen kleine wasjes in de wasmachine. En: met de hand afwassen kost minder water dan de vaatwasser gebruikt.

3. De tuin

Nederlanders spuiten gemiddeld 1.100 liter drinkwater per jaar over hun tuin. Milieu Centraal vindt het tijd om de planten beter te trainen tegen hitte. Geef de tuin daarom één keer per week veel water (’s ochtends, dichtbij de wortels), in plaats van dagelijks een beetje. Dan groeien wortels dieper de grond in. Plant dorstige planten niet op de meest zonnige plekken en bescherm de bodem tegen uitdroging met bodembedekkende planten of houtsnippers. Sluit de regenpijp aan op een regenton en gebruik dat hemelwater voor de tuin.

4. Kinderbadjes en autowassen

Het kleinste opblaasbare kinderbadje vraagt 150 liter water. Grotere modellen van een paar tientjes duurder slokken al snel 500 of 1.000 liter op. Na enkele dagen moet dat water worden weggegooid wegens bacterie- en algengroei. Wie in de weer gaat met chloor, filterpompen en ph-meters hoeft dat bad slechts af en toe bij te vullen. Nederlanders wassen hun auto gemiddeld zes keer per jaar. Wasstraten gebruiken hergebruikt grondwater, dus dat is geen slechte optie. Met de tuinslang je auto wassen, kost circa 150 liter drinkwater, dan kun je beter vijf emmers van tien liter gebruiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden