Gebruik Internet Explorer van Microsoft, of je wilt of niet

Computerbouwers moeten sinds gisteren Internet Explorer van Microsoft afnemen, of ze willen of niet. Dat is het praktische gevolg van de uitspraak die drie Amerikaanse rechters deden op dinsdag....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De alledaagse computergebruiker is sinds dinsdag veroordeeld tot het gebruik van het internetzoekprogramma Explorer. Hoe konden de drie Amerikaanse rechters - twee tegen één - een uitspraak doen die in flagrante strijd lijkt met de mededingingswet, vroegen veel computergebruikers zich gisteren af.

Het antwoord is dat het hof van beroep vindt dat Internet Explorer een integraal onderdeel is van het besturingsprogramma Windows95. Er is dus geen sprake van gedwongen - en dus verboden - koppelverkoop als Microsoft verlangt dat zijn Windows-afnemers ook de Explorer installeren. Het half jaar oude verbod op deze koppellevering zal als gevolg van de afspraak dan ook worden opgeheven.

Microsoft beweert al lang dat de twee programma's geïntegreerd zijn en ook veel kenners zien internetzoekprogramma's als een natuurlijke uitbreiding van het besturingsprogramma. Aangezien Microsoft vrijwel een monopolie heeft op de markt voor besturingsystemen voor pc's, krijgt het die positie ook met de Explorer. Computerfabrikanten en gebruikers kunnen hooguit nog een ander zoekprogramma installeren naast dat van Microsoft, maar dat zal voor de meesten omslachtig en tijdrovend zijn.

De gerechtelijke uitspraak is rot voor de concurrent, Netscape Navigator, maar zou weleens goed kunnen zijn voor de gebruiker, denkt David Coursey in een column in internetkrant ZD-Net. 'Het brengt uniformiteit.' Als Microsoft in het ongelijk was gesteld, zou de computersector weliswaar vrije keuzes kunnen maken, maar dat zou weer ten koste gaan van de gebruiker die verschillende computerprogramma's moet installeren en bedienen.

De uitspraak van de drie rechters zegt echter niets over de antitrust-zaak tegen Microsoft die in mei is aangespannen door het Amerikaanse ministerie van Justitie samen met twintig staten. In die zaak wordt Microsoft beschuldigd van het misbruiken van zijn monopoliepositie om met Windows98, de opvolger van Windows95, de concurrentie in de hoek te drukken. Hoewel koppelverkoop deel uitmaakt van die aanklacht, worden ook andere zaken aan de kaak gesteld.

Het lijdt echter geen twijfel dat Justitie op het punt van de koppelverkoop nu uiterst zwak staat. Alleen de Amerikaanse Hoge Raad kan de uitspraak van het hof van beroep nog ongedaan maken, maar het is de vraag of het daarvan komt. 'Het hof is verder gegaan dan nodig was en heeft de kern van het onderwerp geraakt', zegt Robert Levy bij de Washingtonse denktank Cato Institute in de San Jose Mercury News.

In ieder geval heeft Microsoft een geweldige steun in de rug gekregen net op het moment dat het Windows98 lanceert. Vooralsnog is het bedrijf de morele overwinnaar en kan het in ieder geval tot september, het moment dat de antitrust-zaak over Windows98 voorkomt, ongestoord geïntegreerde pakketten leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden