Gebruik het Waddenfonds voor compensatie voor vissers

Al tijden zijn er plannen om de Waddenvisserij af te stemmen op de zeenatuur, maar van vissers die niets verdienen, kun je geen investeringen verwachten.


Garnalenvissers en natuurorganisaties zien nu een kans de grootste problemen op te lossen met behulp van het Waddenfonds. Voor nog geen tiende van het Waddenfondsbudget kan de regio aan de slag.


Het gaat niet lekker met de garnalensector: te lage prijzen, hoge brandstofkosten en banken die niet makkelijk financieren. Afspraken maken om minder te vissen en daarmee de prijzen op te stuwen, zoals visserijverenigingen vroeger deden, mag niet volgens de huidige economische mededingingsregelgeving.


Onlangs kreeg de sector zelfs een boete voor zulke afspraken in het verleden. Het gevolg: een voortdurende wedloop van nog meer visvangst, nog lagere prijzen en een hogere visserijdruk op de kwetsbare Waddenbodem.


De totale hoeveelheid vis in de Waddenzee neemt de laatste decennia af. Hoe dat precies komt, daar is niet iedereen het over eens. Wel vindt iedereen dat het nu beter moet.


Daarom werken waterschappen aan nieuwe vispassages, werken havens aan herstel van de troebele Eems, proberen natuurorganisaties uitgestorven zeegrasvelden terug te brengen, werken vissers aan nieuwe technieken en is er met een enorm bedrag een Waddenfonds opgericht.


Een rijke Waddenzee vraagt dat delen onbevist blijven en aanpassing van vistechnieken. Natuurorganisaties merken dat vissers hier in mee willen gaan, maar dat overheden niet willen meebetalen aan vermindering van visserijdruk.


Als er goede afspraken zijn gemaakt met de garnalenvisserij zijn de grootste conflicten over visserij versus natuur in het waddengebied beklonken.


Voor het eerst is compensatie niet meer dan rechtvaardig. Bovendien is steun noodzakelijk. Het Waddenfonds is bedoeld voor verbetering van de regionale economie en ecologie. Het zou treurig zijn als we die kans laten liggen om vervolgens jaren door te modderen.


Arjan Berkhuysen, directeur Waddenvereniging Wilfred Alblas, regiodirecteur Natuurmonumenten Pim Visser, directeur VisNed Johan Nooitgedagt, voorzitter Nederlandse Vissersbond

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden