Gebruik Diane-pil beperkt na sterfgevallen

Het gebruik van de hormoonpil Diane-35 wordt ingeperkt. Het medicijn mag alleen nog worden gebruikt wanneer dat 'medisch gezien strikt noodzakelijk' is. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat huisartsen adviseren het middel voorlopig niet voor te schrijven aan nieuwe gebruiksters.

Mogelijk 10 Nederlandse vrouwen zijn overleden door het slikken van de Diane-35 pil. Beeld epa

Minister Schippers van Volksgezondheid zal de Kamer over dit gewijzigde standpunt informeren. CBG-voorzitter Bert Leufkens noemt het 'zorgelijk' dat in Nederland de afgelopen jaren vermoedelijk tien vrouwen zijn overleden als gevolg van bijwerkingen van de pil. Daarover zijn meldingen binnengekomen bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Het gaat om zeer jonge vrouwen die stierven als gevolg van trombose of een longembolie.

In januari kwam het overlijden van een gezonde jonge vrouw in de publiciteit. Sindsdien zijn bij Lareb ongeveer honderd nieuwe meldingen gedaan over bijwerkingen van de hormoonpil. Tien sterfgevallen worden in verband gebracht met het gebruik van Diane-35, van oudere sterfgevallen is moeilijk te achterhalen of de trombose het gevolg was van het pilgebruik.

Omstandigheden
'Wij hadden de afgelopen 25 jaar, sinds de pil op de markt is, geen aanleiding zorgen te hebben over het middel', zegt Leufkens. 'Tien sterfgevallen op ruim 161 duizend gebruiksters in 25 jaar is op zich geen onbehoorlijk aantal, maar alle omstandigheden afwegend is het college toch van mening dat er nu iets moet gebeuren.'

Een van die omstandigheden is dat Frankrijk vorige maand aankondigde Diane-35 uit de handel te halen omdat daar de afgelopen jaren vier doden onder de gebruiksters werden geregistreerd. Naar aanleiding van het Franse besluit onderzoekt het Europees Medicijn Agentschap EMA de risico's van de hormoonpil. Nederland neemt daarin het voortouw. De resultaten van dat onderzoek worden in mei verwacht.

Tot die tijd raadt het CBG vrouwen aan de pil uitsluitend te gebruiken 'binnen de indicatie van jeugdpuistjes, overbeharing of een extreem vette huid', en niet als anticonceptiemiddel - door de hoge dosis hormonen kan er ook een zwangerschap mee worden voorkomen.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden