Gebroken belofte

Hoewel de gemeentelijke en voetbalautoriteiten zich voor het treffen tussen ADO Den Haag en Ajax nadrukkelijk uitspraken over het te voeren beleid bij ernstige onrechtmatigheden op de tribunes, lieten zij zich zondag toch verrassen door een gruwelijke demonstratie van laakbaar supportersgedrag....

Nadat een stroom van kwetsende spreekkoren in het Zuiderpark op de spelers van Ajax was neergedaald, sloeg de verwarring bij de gezagsdragers toe. Alleen de omroeper deed wat hem vooraf was opgedragen: hij draaide de volumeknop wat hoger in een poging om het grievende kabaal te overstemmen. Het hielp niet, de harde supporterskern van ADO Den Haag bleek niet te kalmeren.

Vooraf had burgemeester Deetman van Den Haag in zijn overleg met de KNVB en ADO Den Haag toegezegd in te zullen grijpen op het moment dat kwetsende spreekkoren zouden aanhouden. Met die opvatting onderschreef hij van de belangrijkste aanbevelingen van het door oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart voorgezeten Auditteam Voetbalvandalisme.

Vliegenthart wees de burgemeester aan als eerst verantwoordelijke bij maatregelen tegen normoverschrijdend gedrag in voetbalstadions. Deetman liet, in weerwil van zijn eerdere toezegging, maatregelen achterwege, omdat hij meende dat er sprake was van afnemende 'overlast'. In die opvatting stond hij overigens alleen.

De incidenten in Den Haag staan niet op zichzelf, de verbale vergroving op de tribunes is al jaren gaande. Steeds weer klinkt de roep om harde maatregelen, maar tot dusver is het daarbij gebleven. De vrees voor een totale chaos in buiten het stadion, na eventuele ontruiming van de tribunes, weerhoudt de beleidbepalers er van een vuist te maken.

In Den Haag verklaarde Ajax-trainer Ronald Koeman dat hij zijn elftal van het veld had gehaald als Ajax op het 'hoogtepunt' van het supporterslawaai met 6-0 had geleid. Bij een 3-2 voorsprong durfde hij dat niet aan, bang voor het verwijt te vluchten voor het spelverloop, en dat valt hem nauwelijks aan te rekenen. Scheidsrechter Haverkort had ween daad kunnen stellen, maar vertrouwde op bijstand van de autoriteiten die hun belofte dus niet waarmaakten.

Als burgemeesters voetbalbestuurders deze problematiek werkelijk serieus nemen, zullen ze daar naar moeten handelen. De KNVB heeft aangekondigd tot ruimere straffen over te gaan bij herhaald wangedrag van de fans. Daarbij wordt gedacht aan het spelen zonder publiek. Maar ook lokale overheden ontkomen er niet aan om, buiten het overleg, beleid te ontwikkelen dat voorziet in adequaat optreden van de politie op het moment dat de grootste spelbedervers in het betaald voetbal van de tribunes worden gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden