Gebrekkige stemcomputers vereisen herziening Kieswet

Het kabinet acht ingrijpende maatregelen noodzakelijk om het democratische gehalte van verkiezingen met stemcomputers te garanderen. Dat schrijft staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken in een brief die zij dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer heeft verstuurd....

Op korte termijn zullen de regels voor het gebruik van stemcomputers worden aangepast. Een nieuw pakket aan technische eisen moet de beveiliging van en de controle op de apparaten verbeteren. Op lange termijn zou een algehele herziening van de Kieswet nodig zijn.

De brief is een reactie op het rapport van de commissie-Hermans, die de besluitvorming rond de stemcomputers heeft onderzocht. Dit rapport is dinsdagmiddag eveneens naar de Kamer gestuurd.

Achterstand
Voormalig VVD-minister van Onderwijs Loek Hermans en zijn collega-auteur, de Nijmeegse hoogleraar Mark van Twist, vellen een vernietigend oordeel over de gang van zaken. ‘Het onderwerp stemcomputers is in de periode 1965-2006 door het ministerie niet op zijn waarde geschat (...) Het decennia volledig vertrouwen op de informatie die door de leveranciers Nedap, Sdu en keuringsinstelling TNO is aangeleverd, heeft het ministerie op achterstand gezet.’

Volgens de auteurs zijn de stemcomputers in de loop der tijden ‘een verweesd dossier’ geworden. Staatssecretaris Bijleveld erkent dat binnen de juridische omgeving van het ministerie ‘te weinig technische kennis en expertise’ aanwezig is geweest.

Daarom wil zij de verantwoordelijkheid voor de stemcomputers overhevelen naar het deel van het ministerie dat ook verantwoordelijk is voor gemeentelijke administraties en paspoorten (het agentschap BPR). Dat zou wel verstand hebben van ICT-onderwerpen.

Eisen
Dit najaar brengt nog een tweede commissie verslag uit over de stemcomputers. Die gaat de technische eisen formuleren waar ze in de toekomst aan moeten voldoen.

De stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet, die afgelopen najaar de hele kwestie aan het rollen bracht door te laten zien dat een stemcomputer te manipuleren is, is teleurgesteld over de aanbevelingen van Hermans. Volgens hem zijn de voorgestelde maatregelen niet voldoende. 'Nu blijven we toch nog jaren doorsukkelen met de huidige stemcomputers', zegt woordvoerder Maurice Wessling van de actiegroep. 'Als je zoveel serieuze problemen signaleert dan is teruggaan naar potlood en papier voorlopig de enige serieuze optie. Maar die conclusie wordt niet getrokken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden