Gebrekkige controle op Europese geldstromen

Niet bekend..

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De Algemene Rekenkamer constateert dat in haar jaarlijkse rapport over de Europese geldstromen. De Rekenkamer wil dat er een jaarlijks overzicht van de EU-geldstromen komt bij de Miljoenennota.

Minister Zalm van Financiën zegt in een reactie dat die wens moeilijk uitvoerbaar is, mede doordat de Europese Commissie op dit moment geen inventarisatie geeft van de verstrekte bedragen per lidstaat. De Commissie overweegt dit te gaan doen. De Rekenkamer wil dat Zalm druk uitoefent op de Commissie.

Het rapport is opgesteld op verzoek van de Tweede Kamer, die een overzicht wilde hebben van de manier waarop EU-gelden in Nederland worden beheerd en gecontroleerd. Nederland krijgt jaarlijks ruim vijf miljard gulden uit Brussel.

De controle op de besteding van EU-gelden wordt uitgevoerd door de Europese Commissie, de Europese en de Algemene Rekenkamer. Het aantal controles is echter beperkt. De Europese Rekenkamer heeft wel de bevoegheden maar niet de middelen om haar werk goed te doen.

De Algemene Rekenkamer wil nu zelf de vinger aan de pols gaan houden. Er komen meer controles op de invulling van de ministeriële verantwoordelijkheid voor Europees beleid in Nederland. De Rekenkamer gaat samen met de Europese Rekenkamer onderzoek plegen in Nederland. Onlangs werd het voormalig lid van de Nederlandse Rekenkamer, M. Engwirda, benoemd tot bestuurder van de Europese kamer.

De Nederlandse landbouw krijgt per jaar ongeveer 3,9 miljard gulden uit Brussel. Uit de Europese structuurfondsen komt daar voor de jaren 1994-'96 zes miljard gulden bij. Verder keerde de Europese Unie in 1994 aan Nederland 400 miljoen gulden direct uit aan andere begunstigden dan de overheid of de landbouw.

Tegenover de ontvangsten staat een afdracht aan Europa van zo'n 9,5 miljard gulden. Het gaat daarbij om landbouwheffingen, douanerechten, btw-afdrachten en de bnp-bijdrage. Buiten de EU-begroting om staat Nederland nog ongeveer 250 miljoen gulden af aan hulpprogramma's van het Europees Ontwikkelingsfonds.

Den Haag heeft in de periode 1991-'94 44 gevallen van fraude gemeld aan de Commissie in verband met de afdracht. Het bedrag dat daarmee gemoeid was in de jaren 1991-'93 was 0,17 procent van de Nederlandse afdracht. Dit percentage is het laagste van alle lidstaten van de EU.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden