Gebrek aan techniek

Een tijdje geleden hoorde ik een kernachtige karakterisering van de Nederlandse politiek: de helft van onze politici is jurist en de andere helft doet het met een jurist....

Het nieuwe kabinet van Kok vormt geen uitzondering op deze regel. De nieuwe regering bestaat uit juristen en economen. In het tweede paarse kabinet zit werkelijk geen enkele echte bèta.

De aanstelling van Jan Pronk en Hayo Apotheker laat zien dat je in dit land de ballen verstand kunt hebben van techniek en toch milieu- of landbouwminister kunt worden. De benoeming van Tineke Netelenbos bewijst dat voor het ministerschap van Verkeer en Waterstaat geen enkel benul van Amsterdams Peil is vereist.

Ik vraag me af of er iemand in het kabinet zit die weet wat een chip is. We hebben een minister-president die er zelfs trots op is dat hij nog nooit een computermuis bediend heeft. En zo'n kabinet gaat rekeningrijden invoeren. Ik voorspel dat dat het zoveelste mislukte automatiseringsproject van de overheid zal worden. Miljarden guldens zullen ermee gemoeid zijn.

De onkunde van de Haagse politiek ten aanzien van techniek doet me denken aan de tijd dat de Neelie Kroes als minister van Verkeer en Waterstaat een nieuw computersysteem in bedrijf stelde. In het bijzijn van de voltallige pers ging het systeem onmiddellijk plat. Zoiets zou een techneut nooit zijn overkomen. Al was het maar omdat die weet dat je bij een technische demonstratie de zaak moet neppen met een imitatie die het altijd doet.

Het regeerakkoord telt ruim 35 duizend woorden. Dat is ongeveer 75 pagina's tekst. Het woord techniek komt er slechts eenmaal in voor. Treffender kan het niet. Van het millenniumprobleem heeft de nieuwe regering nog nooit gehoord. Ook aan wetenschapsbeleid is geen zin gewijd.

Wel zegt het nieuwe kabinet veel waarde te hechten aan de kwaliteit van het milieu en ecologische randvoorwaarden. Je zou verwachten dat er dan ergens in dit kabinet een plaats zou zijn ingeruimd voor een bioloog. Maar niks daarvan. De staatssecretaris van landbouw, Geke Faber, is bijvoorbeeld nog bezig met haar rechtenstudie.

Ze kunnen het allemaal zo mooi zeggen in Den Haag: om in de volgende eeuw te kunnen overleven, is het voor de Nederlandse economie van levensbelang om een kennisinfrastructuur te ontwikkelen. Het zal ook allemaal weer door de minister-president gezegd worden bij de regeringsverklaring. We zullen het ook weer horen in september van de koningin. Het blijven loze kreten van een oubollig en overjarig kabinet.

Het aantal vacatures in technische beroepen blijft schrikaanjagend stijgen. Het bedrijfsleven weet van gekkigheid niet wat het moet doen om aan technisch geschoold personeel te komen. Door het slechte imago van de techniek wil niemand een technisch vak studeren. Hierover wordt met geen woord gesproken in het regeerakkoord. Weten politici veel wat een technische studie inhoudt.

Het antwoord op de vraag naar technici zal van de markt moeten komen. Die markt van vraag en aanbod blijkt wel heel sterk te zijn en het met gemak te kunnen opnemen tegen de gezamenlijke politiek. Een mooi voorbeeld hiervan is de recente drastische verhoging van salarissen van studenten die aan een technische universiteit een proefschrift voorbereiden. Tien jaar lang heeft de Nederlandse politiek hiertegen gevochten.

De algemene universiteiten zullen het voorbeeld van de technische universiteiten snel volgen. Overal in de maatschappij wordt de positie van de bèta's versterkt. De bèta's komen eraan. Iedereen ziet het, behalve de Nederlandse politiek.

De technische wereld heeft niets te verwachten van dit kabinet. Het enige goede aan dit kabinet zou kunnen zijn dat het werk wil maken van het afstoten en decentraliseren van overheidstaken. Eerst zien en dan geloven, denk ik dan. Vorige kabinetten beloofden hetzelfde. Helaas wemelt het ook in de lagere politieke regionen van juristen en economen. Ook daar zal de invloed van technici beperkt zijn. Het symbool voor het technisch onbenul van de politiek zijn de steeds maar weer falende stemcomputers bij verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden