'Gebrek aan fitheid Oranje was collectief falen'

HILVERSUM - Met zijn opmerking dat Oranje niet fit genoeg was tijdens het EK heeft KNVB-directeur Van Oostveen geenszins de bedoeling gehad voormalig bondscoach Van Marwijk een trap na te geven. Van Oostveen sprak zaterdag van 'collectief falen' tijdens de Europese titelstrijd in Polen en Oekraïne, waar het Nederlands elftal drie groepsduels verloor.

Van Oostveen, te gast bij het sportforum van Radio 1, zei dat de KNVB lering wil trekken uit het meteen na het EK aangekondigde onderzoek. De bond huurde daartoe Frank Backx in, hoogleraar klinische sportgeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Hij concludeerde na onderzoek bij de medische staf dat Oranje minder fit was dan bijvoorbeeld voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

Van Oostveen vertelde een paar maanden na het voltooien van het onderzoek over de uitslagen in Voetbal International. Hij is verbaasd over de commotie sindsdien. Van Marwijk noemde de uitspraken 'goedkoop en onwaar' en zei dat de fitheid hetzelfde was als bij het WK.

De KNVB wil het onderzoek niet openbaren, terwijl Van Oostveen bovendien te kennen gaf dat alleen de medische staf is ondervraagd. Van Marwijk en de spelers zijn erbuiten gehouden. Onderzocht is bijvoorbeeld het effect van het vele reizen tijdens het EK. Oranje had zijn basiskamp in Krakau, Polen, en reisde voor de groepduels drie keer naar Charkov, in Oekraïne.

Van Oostveen benadrukte zaterdag dat het reizen zelf niet als bezwaarlijk wordt gezien, in tegenstelling tot de klimatologische verschillen. In Krakau was het doorgaans fris en regenachtig, in Charkov bloedheet en droog. Op de vraag waarom hij destijds als directeur de plannen van teammanager Jorritsma en de technische staf niet dwarsboomde, antwoordde Van Oostveen: 'Het is een kwestie van collectief falen. Daar reken ik ook mezelf toe. Alle betrokkenen vonden Krakau destijds de beste keuze, ook omdat we al verder keken dan de groepsfase. En we willen nu helemaal geen beeld schetsen van spelers die 10 kilo te zwaar waren.'

Met het onderzoek hoopt hij fouten in de toekomst te voorkomen. Ook in het immense Brazilië, waar deelnemer aan het WK in 2014 veel moet reizen en waar klimaatsverschillen groot zijn, is het zaak de juiste keuzes te maken. Een direct gevolg van het onderzoek is dat de fitheid van spelers nu intensiever wordt bijgehouden. De medische staf staat dichter bij de spelers, waardoor informatie over fitheid eerder bekend is. Van Oostveen: 'Brazilië wordt een uitputtingsslag.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden