Gebrek aan creativiteit in kazerne van Des Bouvrie
Er was een tijd dat je als kok een paar goede stoelen kocht, je vrouw kekke gordijnen liet uitzoeken en voilá: een restaurant. Die tijd is voorbij. Sergio Herman laat zijn nieuwe restaurant inrichten door Piet Boon, studio Moooi ontwierp restaurant Wolfslaar, Eric Kuster deed Jimmy Woo.
Maar er is één man die boven allen uitsteekt: Jan des Bouvrie, Grand Old Man van het Nederlandse interieurdesign, protagonist van de witte ruimtelijkheid, ontwerper van kantoren, restaurants, villa's, winkels, beddegoed en kliklaminaat. Met zijn vrouw Monique bekend geworden als 'de Bouvrietjes' in het tv-programma Glamourland. Een multitalent.
Omdat we toch in Naarden zijn lopen we een inspiratierondje door het Arsenaal, de toonzaal van Des Bouvrie. Jan denkt nog steeds in zwartwit. Een salontafel van whitewash steigerhout, een zebravel in de slaapkamer, een bijzettafeltje van naakte vrouwelijke onderlijven die een glimmend lakzwart blad steunen. Kinky.
Naast de toonzaal zit het huisrestaurant van Des Bouvrie, al jaren bestierd door Paul Fagel, nog zo'n oudgediende. Maar daar gaan we nou eens niet eten. We lopen door naar de oude Promerskazerne, die in 2001 door Des Bouvrie werd gekocht en heringericht met presentatieruimtes, kantoren en een restaurant.
La Caserne Blanche zit in een tunnelgewelf met de ingang aan de ene kant en aan de andere kant de open keuken. Dit is een andere wereld dan het Arsenaal. De boogronde muren zijn nog Bouvriewit, maar op de vloer ligt donkerbruin tapijt, de stoelen zijn van bruin leer, de tafels van zwart hout. Niks voor Jan, maar ach, iedereen heeft wel eens een off day.
Hoe smaakt het? Tijd dat er wat op het bord komt. Dat wordt het verrassingsmenu, waar onze jonge in zwart gestoken gastvrouw erg geheimzinnig over doet. Beetje overdreven, want grote verrassingen zitten er niet tussen. Coquilles met spek doet het altijd goed. Linzen en een drup balsamico erbij, knapperige blaadjes krulsla, Jamie Oliver had het kunnen bedenken.
Schol met gebakken prei en cantharellen is ook zo'n inkoppertje. Er ligt een langoustine bij die een verloren indruk maakt en een zin oproept die we net hebben gelezen bij Des Bouvrie: 'Gebruik van een ornament is een teken van gebrek aan creativiteit.'
In zekere zin geldt dat ook voor het hoofdgerecht, al is onduidelijk wat hoofdzaak is en wat ornament: kalfswang of kabeljauw. Ze zijn alle twee lekker, maar niet echt een combinatie. De wang heeft een grappig krokant korstje gekregen rond smeltend zacht rood vlees. De vis is op het randje: net niet te gaar. Maar veel scheelt het niet. De warme puree van tomaat lepelen we genietend weg, de schoenzooltaaie plakken aubergine laten we liggen.
Het dessert wekte verwachtingen. Langres is een fantastische Franse roodbacteriekaas en de crème brûlée is goed gemaakt. Maar het taaie suikerlaagje is er vanmiddag al op gebrand en het perenijs is geen ideale combinatie: te veel en te zoet.
Hoe zitten we erbij? Al met al zijn we toch niet echt ontevreden als we afrekenen bij onze gastvrouw die nog wat moet sleutelen aan haar wijnadviezen. Nog even over die inrichting, zeggen we. Het is zo on-Des Bouvrie, dat bruine. Ze knikt. De kazerne is nog van Jan, maar ze hebben de inrichting onlangs grondig aangepakt: al het wit eruit. Het was mooi, maar ook wel een beetje strak en ongemakkelijk, zegt ze. 'We wilden iets gezelligers.' Ze hebben het helemaal zelf gedaan. Daarvoor hadden ze Jan niet nodig.
Wat eten we? Gebakken coquilles met zacht gegaard spek en vinaigrette van linzen. Gebakken schol met langoustine, prei en cantharellen. Kabeljauw en krokante kalfswang met fondue van tomaat, ravioli van basilicum en auberginekaviaar. Crème brûlée van Langres-kaas met perenijs.
Wat kost het? 48 euro p.p.
De Cijfers
Eten 7
Bediening 7
Entourage 7
Prijs-kwaliteit 7
La Caserne Blanche
Adriaan Dortsmanplein 3
1411 RC Naarden-Vesting
035-6942587
www.lacaserneblanche.nl