Commentaar

Gebrek aan controle bij fiscus nodigt uit tot corruptie

Belastingambtenaren hebben alle vrijheid douceurtjes uit te delen. Vriendjespolitiek ligt op de loer.

Beeld anp

Leuker kan de Belastingdienst het niet maken, wel schimmiger. Individuele belastingambtenaren hebben zeer ruime bevoegdheden om met individuele Nederlandse bedrijven afspraken te maken over de belastingheffing, bleek vorige week uit een mislukt WOB-verzoek van de Volkskrant. De Belastingdienst vertrouwt daarbij blind op de gegevens die 110 duizend mkb-bedrijven en 2.000 grotere bedrijven aanleveren.

Te veel werk

Controle achteraf? Daar is de fiscus al een tijdje mee opgehouden, want dat is veel te veel werk. De bezuinigingen op de Belastingdienst hebben de werkdruk daar zodanig opgevoerd, dat de kwaliteit van de controle eronder lijdt.

Over belastingontwijking door multinationals is al veel gezegd en geschreven, maar tot nu toe heeft niemand de informele 'hulp' aan kleinere, Nederlandse bedrijven op het netvlies. Inclusief de Belastingdienst zelf, want deze afspraken worden in tegenstelling tot de rulings met binnenlandse en buitenlandse multinationals niet centraal vastgelegd. Het is zelfs niet duidelijk of ze überhaupt worden geadministreerd. De fiscus, en daarmee ook minister Dijsselbloem van Financiën, heeft daardoor geen flauw idee of elke belastingambtenaar zich aan de regels houdt. Dat is dus ook niet te controleren.

Leren 'meedenken'

Belastinginspecteurs werken vaak decennialang in dezelfde regio met dezelfde bedrijven. Bedrijven die ze goed leren kennen en hun eigenaren/bestuurders ook. Zo leren ze vanzelf 'meedenken' met de belastingplichtige ondernemer. Het gebrek aan administratie en verantwoording is bijna een uitnodiging tot corruptie.

Een nog veel groter probleem is de willekeur. Als belastingambtenaar X in Apeldoorn veel coulanter is dan collega Y in Arnhem, hebben bedrijven in Apeldoorn een potentieel concurrentievoordeel ten opzichte van hun branchegenoten in Arnhem, en niemand die dat weet.

Hoeveel inkomsten de schatkist misloopt doordat belastingambtenaren het op een akkoordje gooien met het bedrijfsleven is al helemaal niet na te gaan. Dat de Haagse politiek dit 'zwarte gat' bij de fiscus schouderophalend accepteert, is onbegrijpelijk. Bezuinigen op de Belastingdienst is het paard achter de wagen spannen, want elke belastinginspecteur brengt de schatkist een veelvoud van zijn salaris op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden