Gebrek aan ambitie

Nederland presteert niet alleen onder het Europese gemiddelde als het gaat om economische groei. Ook wat betreft uitgaven aan onderwijs, aan zorg en aan veiligheid bungelt Nederland in de Europese Unie onderaan....

Maatregelen, zoals gratis studeren aan bètafaculteiten en technische universiteiten, zijn uitgebleven. In plaats daarvan wordt gestudeerd op het afschaffen van de studiebeurs.

Ook aan wetenschappelijk onderzoek doet Nederland relatief weinig. Als we zo doorgaan, moeten vakmensen, technici en bèta-onderzoekers uit het buitenland worden geïmporteerd om de 'kenniseconomie' op gang te houden. Het Duitse voorbeeld leert dat het nog niet zo gemakkelijk is Indiase softwarespecialisten binnen te halen. Ze vliegen liever meteen door naar de Verenigde Staten, zodat het quotum van Schröder niet eens wordt volgemaakt.

Wachtlijsten in de zorg zijn een typisch Nederlands verschijnsel, omdat de zorguitgaven jarenlang aan een plafond waren gebonden en efficiency in de zorg niet echt loonde. Het aantal artsen en ziekenhuisbedden per tienduizend inwoners ligt ver beneden het gemiddelde van de EU. Hier is duidelijk sprake van 'marktfalen': de groeiende koopkrachtige vraag naar zorg - met name bij de middengroepen - ontmoet geen adequaat aanbod. De stelselherziening zal hier op zichzelf geen verbetering in brengen.

Het aantal misdrijven dat wordt opgehelderd is met 15 procent nergens zo laag als in Nederland. Duitsland gaat aan kop met 50 procent, Frankrijk scoort 35 procent en de Verenigde Staten weten 20 procent op te helderen. Dat het aantal politieagenten in Nederland 30 procent onder het EU-gemiddelde ligt, maakt deze wanprestatie wat begrijpelijker.

De onevenwichtigheid van de Nederlandse collectieve sector zit in het veel te grote aantal mensen dat in de bijstand en vooral in de WAO zit. Terugdringen van de instroom van WAO'ers in de jaren negentig is mislukt. Van de beroepsbevolking is 14 procent arbeidsongeschikt, met een zware oververtegenwoordiging van hoogopgeleiden in overheidsdienst. De wet zal in 2006 eindelijk worden aangepast.

De schrale sectoren onderwijs, zorg, openbaar vervoer en politie kampen met zeer hoge percentages uitval wegens arbeidsongeschiktheid. Balkenende en Zalm vinden een kloppende boekhouding belangrijker dan het verbeteren van de publieke dienstverlening. Dit gebrek aan ambitie komt Nederland in de komende jaren duur te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden