Geboortegolf van wilde zwijntjes verwacht

Het aantal wilde zwijnen in Nederland neemt dit jaar naar verwachting explosief toe. De goede oogst van beukennoten en eikels zal komend voorjaar tot een grote aanwas van biggetjes leiden, voorspelt het onderzoeksinstituut Alterra....

ANP

Het instituut spreekt van een 'volmast', een uitzonderlijk goed 'mastjaar'. Volgens onderzoeker D. Lammertsma bestaat er 'een heel sterk verband' tussen het mastjaar en de reproductie van zwijnen het voorjaar daarna. Veel beukennoten en eikels helpen er aan mee dat wilde zwijnen sterk de winter doorkomen en in het volgende voorjaar tot veel nageslacht leiden.

Volgens tellingen in het voorjaar 2000 leven er op de Veluwe ongeveer 1500 wilde zwijnen. Natuurgebied De Meinweg in Limburg heeft een kleine populatie van nog eens honderd dieren.

Ook andere zoogdieren als edelherten, muizen en eekhoorns profiteren van de volmast, alleen zijn die soorten niet zo flexibel in hun reproductie als wilde zwijnen. Na goede mastjaren kunnen wilde zwijnen tien biggen werpen. Normaal gesproken zijn dat er twee tot drie.

Lammertsma verwacht dat de geboortegolf deels wordt tenietgedaan door de jacht, om de schade aan gewassen en natuur te beperken. De nieuwe Faunawet, die de jacht aanzienlijk heeft ingeperkt, verandert daar niets aan, aldus de onderzoeker.

Volgens Lammertsma kunnen zwijnen het landschap flink op zijn kop zetten. Vooral in goede mastjaren wroeten zij veel in de grond omdat zij juist dan een grote behoefte hebben aan insectenlarven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden