Geboorte van eenheidskerk gaat met gemor

Precies om vijf uur vrijdagmiddag gaf het klokgebeier van drie kerken in Utrecht het signaal dat in Nederland een protestantse eenheidskerk was geboren. Glorieus was de geboorte niet echt...

Van onze verslaggeefster Janny Groen

Even tevoren hadden de gereformeerde, hervormde en lutherse synodes met de vereiste meerderheid van stemmen het voorstel tot fuseren aangenomen.

Glorieus was de geboorte van de fusiekerk niet echt. Bij de hervormden werd de tweederde meerderheid maar nipt gehaald: 51 synodeleden stemden voor, 24 tegen de vereniging. De hervormde synode werd onmiddellijk geconfronteerd met een dreigende scheuring. Een aantal bezwaarde dominees kondigde aan de nieuwe kerk, die officieel op 1 mei 2004 onder de naam Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wordt geïnstalleerd, te zullen verlaten.

Zij kunnen zich niet verenigen met de nieuwe koers van de kerk, die door de lutherse invloed naar hun zin te ver komt af te staan van de Gereformeerde Belijdenis. De bezwaarden willen zelfstandig verder. Preses Arie van der Plas van de Nederlandse Hervormde Kerk wilde nog niet van een scheuring spreken. Hij benadrukte dat 'synodebreed de intentie was uitgesproken elkaar vast te houden'. Van der Plas wees op de oprichting van een commissie bijzondere zorg, die de opdracht heeft 'al diegenen die problemen hebben met de PKN bij de kerk te houden'.

Presidente Ilona Fritz van de Evangelisch-Lutherse Kerk was geschrokken van het onverwacht grote aantal hervormde tegenstemmers. Ze wist dat er weerstand was in de Hervormde Kerk, maar bevroedde niet dat die zo stevig zou uitpakken. De Gereformeerde Bond is de groep waarmee de lutheranen het meest botsen, merkte Fritz op. Niettemin verklaarde ze die groep niet te willen missen. 'We hopen hen te kunnen ontmoeten bij het lezen van Luther.'

Ook preses Jan Gert Heetderks van de Gereformeerde Kerken in Nederland wilde niet hameren op het getal 24. 'Mij gaat het erom met elkaar in gesprek te blijven.' De fusie werd 's avonds in de Domkerk gevierd met een gezamenlijke dienst, die werd bijgewoond door koningin Beatrix en kardinaal Simonis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden