Geboorte door schuld

Een Amerikaanse die afzag van een abortus nadat zij in de abortuskliniek getuige was geweest van een schietpartij eist van de kliniek geld voor de opvoeding van haar dochtertje....

De vrouw, de 31-jarige Deborah Gaines, vluchtte vier jaar geleden in doodsangst naar buiten, toen een man in de hal van de kliniek begon te schieten en twee receptionistes doodschoot.

Gaines was zozeer door de gebeurtenis geschokt dat ze een nieuw bezoek aan de abortuskliniek niet kon opbrengen. De vrouw zegt veel van haar inmiddels drie jaar oude dochtertje Vivian te houden, maar ze zou te arm zijn om de kosten van haar verzorging te kunnen opbrengen. Vivian is Gaines' vierde kind.

De advocaat van de kliniek - gelegen in Brookline, vlakbij Boston - vergeleek Gaines met iemand die voor dringende medische hulp met het vliegtuig vervoerd moet worden, maar niet durft te vliegen omdat ze eens getuige is geweest van een vliegramp.

'Dat je uit eigen beweging iets niet doet, geeft je niet het recht Pan Am voor de rechter te slepen', aldus de advocaat, J. Franchek.

Volgens Gaines was de kliniek, het gewelddadige karakter van veel anti-abortusactivisten in aanmerking genomen, niet voldoende beveiligd.

De dader van de schietpartij, John Salvi, werd tot levenslang veroordeeld en pleegde in 1996 zelfmoord in de gevangenis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden