Geblakerde prei

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: geblakerde prei.

Beeld Yvette van Boven

Afgelopen maand bracht ik enkele dagen door in het zomerhuis van mijn vrienden in Noord-Frankrijk. Mijn neef Joris maakte op een middag geblakerde prei voor ons klaar. Dat klinkt gek, maar nadat we de buitenste zwarte bladeren voorzichtige hadden afgepeld, hielden we een zachte rokerige kern over die echt ongelofelijk lekker was. Ik maakte er een mosterd-vinaigrette bij en we waren vervolgens intens gelukkig. Voor degenen onder u zonder barbecue is het ook goed in de oven te bereiden, onder de grill.

Gerecht voor 4 personen

Gerecht voor 4 personen

12 (of meer) grote preien, het meeste van het groen eraf

Voor de vinaigrette

• el Dijonmosterd

• el grove mosterd

• 2 el fijngesnipperde sjalot

• snuf zout en versgemalen zwarte peper

• 4 el witte wijnazijn

• 7-8 el lichte plantaardige olie

Bereidingswijze

Maak de vinaigrette.

Doe de mosterd in een kom. Voeg zout, peper en azijn toe, roer het los met een kleine garde tot het zout is opgelost. Giet dan al kloppend de olie toe. Verdun eventueel met een plensje water.

Variaties:

Voeg 1 el honing of gembersiroop toe

Voeg fijngehakte kappertjes en dragon toe

Voeg verse basilicum en verkruimelde geitenkaas toe

Gebruik andere mosterdsoorten (violette), andere azijn (frambozenazijn, rode-wijnazijn) of andere oliesoorten: hazel- of walnotenolie bijvoorbeeld. Gebruik altijd half om half notenolie en plantaardige olie, anders is de smaak te sterk.

Verhit de grill in de oven op de hoogste stand of verwarm de bbq tot de kooltjes gloeien en er een aslaagje op ligt. Leg de prei op het rooster of op een bakplaat onder de grill. Laat ze volledig zwart blakeren. Keer ze regelmatig met een tang. Pel de zwarte bladeren eraf tot u een boterzachte kern overhoudt. Serveer die met een paar druppels vinaigrette erop.

Zien hoe dit recept uitpakt? Yvette van Boven laat wekelijks het resultaat zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden