Gebalsemde Chávez 'tot in de eeuwigheid' te kijk in glazen museumkist

VAN ONZE CORRESPONDENTE MARJOLEIN VAN DE WATER

CARACAS - Het lichaam van Hugo Chávez wordt gebalsemd 'zodat het Venezolaanse volk er tot in de eeuwigheid naar kan kijken'. Dat maakte interim president Nicolas Maduro gisteravond bekend. Chávez zal in een glazen kist komen te liggen in het Historisch Militair Museum in Caracas.

Chávez wordt op dezelfde manier gebalsemd als de Russische Lenin en de Chinese Mao, aldus Maduro. De voor vandaag aangekondigde begrafenis gaat dus niet door, wel zal er een plechtigheid plaatshebben met ruim vijftig staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders die voor de uitvaart naar Venezuela zijn gereisd.

Het is niet uitgesloten dat het lichaam van Chávez op termijn naar het nationale pantheon wordt verplaatst, waar 144 nationale helden liggen. Naast het pantheon ligt het door Chávez gebouwde mausoleum, waar binnenkort de nationale bevrijder Simón Bolívar in een glazen kist te bewonderen is. De geruchten gaan dat Chávez naast zijn grote held zal komen te liggen.

Chávez stierf dinsdag aan de gevolgen van kanker. Over de precieze doodsoorzaak is geen officiele verklaring uitgegeven. Het hoofd van de Presidentiële Garde generaal José Ornella zei tegen persbureau AP dat Chávez aan een hartaanval is gestorven. 'Hij kon niet praten maar hij zei het met zijn lippen', zei de generaal. 'Laat me alsjeblieft niet doodgaan', zou Chávez gezegd hebben.

De regering heeft eenzijdig besloten dat Nicolas Maduro interim president is tot de volgende verkiezingen. De grondwet stelt echter dat de parlementsvoorzitter de presidentstaken tijdelijk zou moeten overnemen. Het Chávez-getrouwe hooggerechtshof besloot dat de grondwet anders moet worden gelezen en gaf Maduro de vrijheid het presidentsschap op zich te nemen.

Het betekent een comfortabele positie in de verkiezingscampagne voor Maduro, die door Chávez is aangewezen als zijn opvolger en alleen daarom al grote steun heeft onder de bevolking. Als president heeft hij toegang tot de staatsmedia en de staatskas, in tegenstelling tot de charismatische oppositiekandidaat Henrique Capriles, die afgelopen oktober verloor van Chávez.

Wanneer die verkiezingen plaats moeten gaan vinden is overigens nog niet duidelijk. Naar verwachting zal Maduro na de nationale rouwperiode de datum bekend maken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden