Gebakken oesters met uitjes en botersaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Gebakken oesters met uitjes en botersaus (voorgerecht voor 2 tot 6 personen)

Beeld Marcus Huibers

Sinterklaasavond in Middelburg bij mijn tante Monique, dat betekent Zwitserse kaasfondue. U moet daar niet al te licht over denken, want Zwitserse kaasfondue komt heel nauw, zoals alles wat uit Zwitserland komt.

Regel 1: mijn ome Fred maakt 'm, want die is zelf een Zwitser. Voorts is de keuze van de kaas van wezenlijk belang (gruyère, vacherin, emmentaler en appenzeller), en ook de hoeveelheid wijn die erin gaat (best veel, want kaasfondue mag nóóit te dik zijn), en de royale scheut kirsch (desinfectiemiddel voor de vorken, volgens ome Fred). De caquelon (zeg nooit fonduepan) dient kaarsrecht op het rechaud (zeg nooit onderstel) te worden gezet, voor een soepel verloop der stadia. Broodstukjes horen vakkundig op de vork te worden geprikt, op verlies staat een zware penalty (zoals het ad fundum trekken van drie glazen kirsch).

Broccoli en champignon mogen er wel in, wortel of augurk niet, want daar glijdt de kaas vanaf. Een plakje rauwe ham ernaast is zeer beschaafd en toont dat je uit een keurig nest stamt. Groene thee erna mag, maar nog meer kirsch is beter (want daar worden we 'gezellig zat' van, aldus tante Monique).

Sinterklaas in Middelburg, dat betekent ook de ochtend erna oesters eten in Yerseke. Bij de Oesterij is het gezellig zitten. Ze serveren er heerlijke rauwe oesters met een glaasje wijn en hun recept voor gebakken oesters is oud-Hollands goed. Alvast een eerste ideetje voor de feestdagen.

Ingrediënten

- 6-12 Zeeuwse creuses
- panko (Japans paneermeel)
- roomboter
- 1 ui, fijngesnipperd
- knoflookboter
- 6-12 kleine slablaadjes
- zwarte peper

Bereiden

Koop grote creuses, voor een flinke maat oester. Maak de oesters open met een oestermes (kijk op YouTube om te zien hoe dat moet). Snijd de oesters los, haal ze uit de schelp en dep voorzichtig droog met keukenpapier. Haal ze daarna door de panko, zodat ze aan alle kanten gepaneerd zijn.

Verhit een ruime hoeveelheid boter in een koekenpannetje, 70 gram voor 6 oesters, iets meer voor een groter aantal. Laat de boter goed bruisen en bak de oesters aan weerszijden, een minuut of 2. Ze moeten in de (bruine) boter zwemmen.

Voeg dan de uitjes toe (2 eetlepels voor 6 oesters, 4 voor 12) en bak ze een minuutje mee. Voeg ten slotte een flinke klont knoflookboter toe. Leg slablaadjes in de losse oesterschelpen en drapeer daar de oesters op. Lepel wat van de braadboter en uitjes over de oesters en breng op smaak met zwarte peper. Verdraaid lekker dit, zelfs als je niet van oesters houdt.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden