Recept

Gebakken courgettes met ricotta en citroen

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Gebakken courgettes met ricotta en citroen

Beeld Yvette van Boven

Het woord courgette komt van het Franse courge, wat pompoen betekent. 'Courgette' is dus een verkleinwoord. De courgette is een zomerpompoen, waarvan we ook de schil eten. Het is een kleinere variant van de pompoen die we in de herfst oogsten. En net zoals er veel verschillende soorten pompoen bestaan, komen er ook allerlei soorten courgettes voor: tegenwoordig zie ik bij de buurtsuper steeds vaker de gele courgette liggen. Hij smaakt anders dan de groene: gele courgettes zijn steviger van smaak en doordat ze iets compacter vruchtvlees hebben, behouden ze beter hun vorm bij het bakken of grillen dan de ietsjes waterigere, maar zeker ook smakelijke groene. Zelf teel ik groene en bont gestreepte courgettes in mijn moestuin. Als u ze net als ik in de tuin heeft staan, heeft u de luxe dat u kunt kiezen wanneer u ze oogst: kleintjes zijn rauw en dungesneden in de salade zo heerlijk. De heel grote exemplaren zijn goed voor soep, maar de gewone tussenmaat - ik oogst ze iets kleiner dan de exemplaren in de winkel - zijn goed om te bakken. Het volgende maaltje bijvoorbeeld is echt een lekker fris nazomer-gerecht.

Ingrediënten: gebakken courgettes met ricotta en citroen. Gerecht voor 4 personen

4 courgettes
350 g ricotta
De fijngeraspte schil van 1 citroen
1 theel. chiliflakes of naar smaak
Handje tuinkruiden, fijngehakt
Zeezout en versgemalen zwarte peper
Panko of zelfgemaakt broodkruim

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de courgettes in de lengte en schep met een koffielepel de zaadlijsten eruit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Meng ricotta, citroenschil, chilipeper en kruiden en vul de holtes van de courgettes ermee. Bestrooi met broodkruim.

Bak de courgettehelften 35 minuten tot ze door en door gaar zijn en dien ze op als bijgerecht bij kip of vis of als vegetarisch hoofdgerecht met nog wat groente of een salade ernaast.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden