GEACHTE REGERING, HET 'RIEN NE VA PLUS' VAN DE NOTA 'KANSSPELEN HERIJKT' ZET EEN HELE BRANCHE BUITEN SPEL. DAT KAN TOCH NOOIT DE INZET VAN VERANTWOORD BELEID ZIJN!

Binnenkort bespreekt het kabinet het speelautomatenbeleid voor de komende jaren. Dit gebeurt aan de hand van de nota Kansspelen Herijkt, met terzijdeschuiving van een op 30 maart van dit jaar uitgebracht advies van de commissie-Nijpels....

Waarom deze open brief?

Deze gang van zaken is op z,n minst merkwaardig, gezien het brede draagvlak dat dit advies heeft. Het is immers het resultaat van intensief en constructief overleg tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Verslavingszorg, de departementen van Justitie, Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en VWS, Koninklijk Horeca Nederland en de VAN Speelautomaten Branche-organisatie.

De inhoud van de nota Kansspelen Herijkt staat vrijwel haaks op het advies dat is vastgelegd in het eindrapport van de commissie.

Deze onverhoedse koerswijziging van de overheid, vrijwel direct na het uitbrengen van het rapport van de commissie, waarin de overheid zelf participeerde, leidt tot grote onrust in de speelautomatenbranche.

De VAN doet dan ook een dringend beroep op de regering om tot een voor alle partijen werkbaar beleid te komen. Wij menen dat dit het beste kan door het advies van de commissie-Nijpels integraal te volgen.

Zelfregulering wérkt.

Verantwoord kansspelaanbod maakt al jaren deel uit van het zelfreguleringsbeleid in de branche. Piekautomaten zijn van de markt verdwenen, er is een leeftijdsgrens van 18 jaar gesteld en er zijn campagnes gevoerd zoals 'Waag gerust een gokje, maar zet jezelf niet op het spel' Er zijn duidelijk aanwijzingen dat deze maatregelen effect sorteren. Jammer genoeg heeft de overheid deze effecten nooit gemeten.

In de onderhandelingen die tot het advies van de commissie-

Nijpels leidden heeft de branche ingestemd met vergaande compromissen. Aanpassing van speelautomaten om risicovolle elementen uit het spel te verwijderen is er een van. Deze aanpassing op niet minder dan 14 punten brengt grote investeringen en reorganisaties met zich mee.

Zoals een integer gesprekspartner betaamt houdt de VAN zich aan gemaakte afspraken. Moge wij dat ook verlangen van de andere partijen in de commissie?

Beroep op continuïteit in beleid.

Na 30 maart heeft zich een vreemd verschijnsel voorgedaan. Een aantal ministeries en overlegpartners in de commissie- Nijpels nam weer afstand van het advies, aldus de weg vrijmakend voor de nu ter discussie staande nota Kansspelen Herijkt.

Deze nota biedt gemeenten een opening om een totaalverbod in te voeren op speelautomaten.

Dit druist niet alleen in tegen het advies, het zet ook de Wet op de Kansspelen op losse schroeven. Deze van 1986 daterende wet maakt exploitatie van kansspelen mogelijk; rendabele exploitatie geldt daarbij als uitgangspunt ten einde een vlucht in de illegaliteit te voorkomen. Op basis van deze wet zijn door middel van grote investeringen bedrijven opgebouwd. De nu voorgestelde mogelijkheid tot rigoureuze inperking en plaatselijk zelfs tot een totaalverbod brengt een grote mate van onzekerheid met zich mee, kan leiden tot vernietiging van investeringen en verlies van duizenden arbeidsplaatsen in de speelautomaten- en horecabranche.

Afgezien van regeringsvoornemens ten aanzien van werk- gelegenheid, staat dit op gespannen voet met een gerechtvaardigd beroep op continuïteit van overheidsbeleid.

Het gevaar van eenzijdig herijken.

De overheid is de grootste aanbieder van kansspelen. Die positie dwingt tot voorzichtigheid. Opererend in de dubbelrol van aanbieder en regelgever mag de overheid niet de verdenking op zich laden de eigen marktpositie te versterken ten koste van particuliere aanbieders.

Daarom dringt de VAN er op aan de legitiem erkende rendabele exploitatie van speelautomaten te garanderen. Het breed gedragen advies van de commissie-Nijpels biedt daartoe een evenwichtig en direct beschikbaar handvat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden