GEACHTE REDCTIE: Philips pronkt zonder gêne met de veren van de concurrentie

Philips is absoluut niet de eerste, laat staan de enige, die met een cd-recordable speler op de markt komt, zoals op gezag van de elektronicagigant werd gemeld in de Volkskrant van 26 juni....

Pioneer heeft overigens niks met computers te maken; het is een doodgewoon audioproduct uit Pioneers consumentenelektronica-lijn. Als je weet hoe je een cassetterecorder kunt gebruiken, kun je overweg met de Pioneer PDR04.

Mijn advies: slik niet alles wat ze je bij Philips of bij welk bedrijf dan ook vertellen voor zoete koek. Dat is namelijk een recept voor canards.

AMSTERDAM Rogier van Bakel

Frustratie

Doug Dunn van Philips consumentenelektronica mocht van de Volkskrant pronken met andermans veren: de recordable cd (cd-r) voor audio toepassing.

Hij beweert glashard dat dit een nieuwe technologie is, en dat Philips de eerste is die dit op de markt brengt. Een ieder die een beetje bekend is in de audiowereld, weet dat a) deze technologie verre van nieuw is, en b) dat er al reeds langere tijd recordable cd-spelers zijn, onder andere van bekende merken als Pioneer en Panasonic.

Het artikel heeft dan ook veel weg van een verknipt verkooppraatje van een gefrustreerd producent die duidelijk tandenknarsend heeft moeten toezien hoe een concurrent (Sony, met de minidisc) een van zijn stokpaardjes (DCC) van de markt heeft gedrukt. De opmerkingen van Dunn dat hij de minidisc 'het liefst links laat liggen' en 'de noodzaak wil verkleinen om met de minidisc te beginnen' versterkt deze indruk nog eens.

Even voor de duidelijkheid: de vakbladen zijn het erover eens dat de geluidskwaliteit van de huidige generatie minidisc-spelers niet te onderscheiden is van cd-opnamen. De flexibiliteit van het systeem is zeker niet te benaderen met cd-r: wissen, opnieuw opnemen, verschuiven van nummers, het invoeren van titels: allemaal mogelijkheden die cd-r zal moeten ontberen.

Misschien moet Dunn zich eens laten bijscholen in minidisc en cd- r, voordat hij dergelijke prietpraat ventileert. En Volkskrant: er gebeuren toch echt wel belangrijker dingen in de wereld dan de introductie van de zoveelste flop van Philips.

LEIDEN A. Schoenmakers

Niets nieuws

Bij het minidisc-systeem wordt informatie 'weggegooid' bij de opname van de bron, om al die info op dat kleine schijfje te kunnen krijgen. Dit gaat dus ten koste van de dynamiek en het frequentiebereik van het opgenomen geluid.

Daarnaast beweerde Doug Dunn dat er nog geen losse cd-r spelers zouden zijn voor gebruik buiten de PC. Dit is onzin, want losse cd-r spelers zijn al jaren te koop, en één daarvan - namelijk Pioneer - valt binnen de consumentenmarkt.

Verder staat er dat cd-r schijfjes te koop zullen zijn voor iets meer dan een tientje. Dit echter, is reeds nu het geval. De consument heeft hierbij de keuze uit een groot aantal merken.

Het enige wat nieuw zou kunnen zijn aan dit apparaat, is de prijs.

HILVERSUMKay Burki

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden