GEACHTE REDACTIE

Mijn familie is het volkomen eens met de reactie van Haakman met betrekking tot de rol van zwarte piet. Ook wij voelen ons gediscrimineerd door het sinterklaasfeest....

Sinterklaas

Mijn zoon van 21 vindt het discriminerend dat het beeld wordt geschapen dat alleen oude mensen vrijgevig zijn en het vermogen hebben te oordelen over goed en kwaad.

Mijn vrouw en dochter protesteren tegen het feit dat sinterklaas en zwarte piet mannen zijn en de geëmancipeerde vrouw er in het geheel niet aan te pas komt. Ikzelf protesteer tegen het feit dat een vijftigplusser wordt voorgesteld als een paardrijdende man met een witte baard en een mal hoofddeksel.

Als protestant maak ik bezwaar tegen het feit dat sinterklaas een bisschop van de katholieke kerk is. Waarom geen dominee? Mijn vrouw die rooms-katholiek is opgevoed, vindt dat het sinterklaasfeest het bisschoppelijk gezag belachelijk maakt.

Ik vind dat dit feest meer moet worden aangepast aan de minderheid van onze bevolking. Daarom stel ik voor sinterklaas te vervangen door een Iraanse ayatollah. Mocht het zo zijn als ik vermoed, dan protesteert het weldenkende deel van bovengenoemde minderheid nadrukkelijk tegen mijn voorstel. Zij zullen ongetwijfeld aangeven dat een volk dat zijn tradities verloochent, ophoudt te bestaan. Zij zullen derhalve bepleiten dat wij het sinterklaasfeest op de oude voet moeten voortzetten.

Misschien kan de voorzitter van de commissie openbaar onderwijs in Amsterdam-Zuidoost, Haakman, voortaan zelf als gele of groene piet optreden. De jeugd zal hem dan wel laten merken hoe belachelijk hij zich maakt.

HELMOND E.C. Veldhuizen

Voorkennis

Handel in voorkennis: Op voorhand weten hoe hoog de afkoopsom zal zijn, zodat je je winsten daarop kunt afstemmen.

UTRECHT Albert Huberts

Stempeltje

De school waar mijn oudste zoontje op zit, is niet zo snel in het vervullen van haar bureaucratische verplichtingen. Daardoor ontving ik op 20 november een schrijven van de 'leerplichtambtenaar' van de gemeente Nijmegen, met de vraag of, en zo ja waar, mijn zoontje op school zat. Hij was immers op 9 oktober vijf geworden (en niet vier of zes) en volgens de gemeentelijke administratie stond hij bij geen enkele school ingeschreven.

Om te bewijzen dat hij inderdaad naar school ging, hoefde ik niet met de directrice van de betreffende school op het gemeentehuis te verschijnen, zelfs een briefje van haar was niet nodig. Nee, ik moest een formuliertje invullen en daarop de stempel van de school laten zetten. Nu lijkt me de fraudegevoeligheid van een schoolstempel nog hoger dan die van het Nederlandse paspoort. Dus, Jan Blokker (de Volkskrant, 29 november), één stempeltje en je bent weer voor zeven jaar verzekerd van kinderbijslag.

NIJMEGEN Vefie Poels

Schijfje

Ik begrijp best dat de Buma/Stemra verontwaardigd is over de illegale CD-handel (de Volkskrant, 28 november), maar ze hebben het onheil over zichzelf afgeroepen. Door de prijzen van CD's kunstmatig hoog te houden, zal een deel van de Nederlanders elk goedkoper alternatief aangrijpen. Was de Buma/Stemra ook niet verontwaardigd over de op het Internet te bestellen CD's, die ook stukken goedkoper zijn? Die zilveren schijfjes hadden allang minstens een tientje goedkoper moeten zijn, en dat kan ook makkelijk, zeker als je bedenkt dat het persen van zo'n schijfje niet meer dan vijf dubbeltjes kost.

DEN HAAG Jeroen van der Valk

Antiek

Gerustgesteld door de reactie van Niels Blomberg (U-pagina, 29 november) wilde ik het wonder wel eens met eigen ogen zien: PC's die op Het Grote Moment keurig 1 januari 2000 aangeven. Immers: vriendin werkt op een Compaq Presario 460 van net drie jaar oud, zelf werk ik op een Compaq Contura van minder dan twee jaar oud - de ontwikkelingen in de computerij gaan snel, maar deze kun je toch nog niet 'antiek' noemen.

Helaas, op 1 januari 2000 zullen beide machines ervan overtuigd zijn dat het 4 (!) januari 1980 is. 'Oudere types' noemen ze dat bij Compaq en verwijzen je met bijna hoorbare minachting naar een weblocatie voor een correctieprogrammaatje.

GOUDASijmen Tol

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden