GEACHTE REDACTIE

In de Volkskrant van dinsdag 24 januari staat een bericht onder de kop 'NVSH tegen advies over sex met tieners'....

Tienersex

Even verderop zegt een woordvoerder van de NVSH: 'Het instituut wil blijkbaar dat de politie weer elke jongen van achttien kan oppakken als iemand meldt dat die jongen wat met een meisje van vijftien heeft gedaan.' Omdat het onderzoek onder mijn leiding heeft plaatsgevonden, acht ik een weerwoord op zijn plaats. Allereerst dit: er is geen sprake van 'een advies over de bestrijding van sex met tieners'.

Het rapport doet verslag van een onderzoek naar de uitvoering van de herziene zedelijkheidswetgeving, die sinds december 1991 in werking is. Bij die herziening werd bijvoorbeeld verkrachting binnen het huwelijk strafbaar gesteld en werd sex met en door jeugdigen een klachtdelict. Dat wil zeggen alleen vervolgd, als de jongere zelf, zijn ouders of de raad voor de kinderbescherming een klacht indienen.

Gekeken is - op verzoek van de Tweede Kamer - of deze wet in de praktijk een betere bescherming biedt voor eventuele slachtoffers en of die bescherming ook afdoende is. Uit het onderzoek blijkt dat de wettekst duidelijk is verbeterd, maar dat aan de uitvoering nog het een en ander mankeert.

Bestrijding van sex met tieners komt in het hele rapport niet voor, laat staan dat een onderzoeksinstituut dat soort ambities zou hebben. Het lijkt mij verstandig dat een instelling als de NVSH pas een reactie naar de pers stuurt nadat zij kennis heeft genomen van de inhoud. Dit voorkomt bevooroordeelde kretologie over een terrein dat nu juist vraagt om een zorgvuldige en evenwichtige benadering.

AMSTERDAM Prof Mr J. de Savornin Lohman

Universiteit van Amsterdam, mede namens het Verwey-Jonker Instituut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden