Geachte redactie

Lullig

Waarom zo'n lullige, getto-achtige foto uit 2004 bij het commentaar van Ed Goverde over uw artikel over Rotterdam Zuid? (U, 8 oktober) Mijns inziens doet de foto geen recht aan het commentaar van de heer Goverde. Nu zullen weer velen buiten Rotterdam hun vooroordeel bevestigd zien. Met deze foto wordt mogelijk het werk van vele jaren van wijkbesturen, opbouwwerk et cetera teniet gedaan Dit is toch niet een verkapte vorm van je gelijk willen halen?

Jeroen Niemeijer, Dordrecht wijkfotograaf Oud Krispijn

Job Cohen

Opgelucht lees ik dat Cohen niets aan zichzelf gaat veranderen (Ten eerste, 10 oktober). Daar kunnen politici die als stand-up comedians debatten voeren een voorbeeld aan nemen.

Kees Oosterbaan, Egmond aan den Hoef

Job Cohen 2

Is er in Den Haag een keer iemand die normaal doet, is het weer niet goed.

Boelie Elzen, Hengelo

Job Cohen 3

Het antwoord van Jouke de Vries op de vraag 'waarom de leiderschapsstijl van Job Cohen op dit moment niet werkt' (Opinie & Debat, 8 oktober), getuigt niet van visie. Zoals het een goed politicus betaamt loopt Cohen namelijk voor de troepen uit met zijn streven naar consensus, waar onze tijd van mondialisering om vraagt.

Aan het adequaat aanpakken van de daaraan gekoppelde mondiale problemen zal Cohen geen bijdrage kunnen leveren door gehoor te geven aan de oproep van De Vries een meer polariserende stijl te hanteren. In het licht van de tijd waarin wij leven, kan die stijl gevoeglijk als achterhaald worden bestempeld, alle bestuurlijke kwaliteiten van De Vries en de aandacht die de PVV dagelijks krijgt ten spijt.

Wouter ter Heide, Zwolle

Peter van Ingen

Als Peter van Ingen wordt aangekondigd als interviewer in Buitenhof, gaat de tv uit. Antwoord op mijn grote vraag hoe het kan dat Jean-Pierre Geelen is blijven kijken, is misschien dat hij graag wilde weten hoe het nu verder gaat met Cohen. Wat een ellende voor Job Cohen: overgeleverd zijn aan Peter van Ingen. De kwaliteit van de interviewers is toch al erg beroerd, maar Van Ingen slaat alles.

Jessica Krijnen, Amsterdam

Dubbele straf

In de discussie over het verhogen van de premie voor de zorgverzekering van rokers en drankgebruikers wordt steeds buiten beschouwing gelaten dat dit in de praktijk al in ruime mate wordt toegepast. Over elk pakje sigaretten of shag en elke fles alcoholhoudende drank wordt immers accijns geheven en niet zo'n klein beetje ook. Die accijns bedraagt voor sigaretten 55 procent, voor shag 50 procent en voor gedistilleerd 44 procent van de kostprijs. Als deze inkomsten van de staat (2,5 miljard per jaar) wegvallen door het stoppen met roken, zal de regering er een probleem bij hebben en dit ongetwijfeld oplossen door een andere belasting te verhogen of in te voeren. Verhoging van de zorgpremie voor rokers en/of drankgebruikers is een dubbele straf, wat ongepast is in een rechtstaat.

J. Karemaker, Utrecht

Zwervers met wapens

In het artikel van Maud Effting (Voorpagina en het Vervolg, 8 oktober) voorspelt Hans Slijpen van de Utrechtse politie dat er meer verslaafden, zwervers en psychotische personen op straat zullen komen. Dit is echter elders al realiteit geworden. Vorig jaar was ik in Seattle, waar de psychische hulpverlening eind jaren '90 al is wegbezuinigd. Dit heeft ertoe geleid dat de straten bevolkt zijn met psychotische zwervers die ook nog eens wapens mogen dragen. De leefbaarheid is er daar niet op vooruit gegaan.

Jochen Mierau, Groningen

Woedend genoeg?

Nu de grootschalige reorganisatie van de wereld serieuze vormen begint aan te nemen, weet Nederland zich een minuscule schakel. Onze regering wijst voor de oorzaak van de malaise naar het buitenland, alsof het binnenland niets in te brengen heeft. Ministers prijzen de opkomende markten om ons tot meedogenloze inzet op te zwepen.

Nadat banken en verzekeraars ons sluw hebben gedwongen hun aandeelhouders te verrijken, wordt ons belastinggeld gebruikt om leeggezogen banken weer lucht te geven.

Daarmee heeft de politiek zichzelf gedegradeerd tot het pr-bureau van de financiële wereld. Elk verkiezingsprogramma draait om het toverwoord economie, als opgeheven vinger. Leiders houden kiezers voor dat zij een kleine bijdrage moeten leveren om massaal van de grootschaligheid te blijven profiteren. Terwijl de realiteit leert dat speculanten, aandeelhouders en ondernemers er met de winst vandoor gaan.

Dreigt de kiezer die planmatig grootschalige plundering te ontmaskeren, dan leggen politici de schuld bij een falende communicatie, niet bij een tekortschietende inhoud. De grote vraag blijft: wanneer bent u woedend genoeg?

Frits H. Emmerik, Den Haag

Plassen bij de NS

In de Duitse trein van Schiphol naar Enschede zit in elke coupé een schoon toilet. Waarom kan dat niet in Nederlandse treinen? Omdat het zitplaatsen kost, dus geld. Op stations kun je tegen flinke betaling toiletten gebruiken die op vochtige douchecabines lijken. De NS zegt dat er op ieder station genoeg toiletten zijn. Dat is niet zo. De toiletten zijn vaak dicht en als ze open zijn, is er geen wc-papier of zijn ze zo smerig dat je snel rechtsomkeert maakt.

Edward Crebas, Laren

Thuiskomertje

Bij het artikel 'Afstandsangst, automobilist zit doorbraak elektrische auto dwars' (Economie, 8 oktober) moest ik denken aan mensen met een motorische beperking. Wat een moed hebben zij om iedere dag met hun elektrische rolstoel of scootmobiel op stap te gaan. De angst met een lege accu te komen staan, kennen zij al jaren. Toch zijn er steeds meer scootmobiels en elektrische fietsen gekomen. Als mensen met een beperking dit durven waarom anderen dan niet? De oplossing is een 'thuiskomertje', een handzaam accuutje waarmee je nog 5 à 10 km extra kunt rijden, zodat je een oplaadpunt, taxistandplaats, vriend, station of thuis kunt bereiken.

Renée Bakker, Voorschoten

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden