GEACHTE REDACTIE
Bij het lezen van het berichtje 'Houseparty' (de Volkskrant, 9 juni) kom je al snel tot de conclusie dat de bezoekers van de houseparty begonnen met vechten, er een groot gevecht uitbrak waarbij de politie natuurlijk probeerde de orde te handhaven en inderdaad vijf vechtersbazen arresteerde....
Houseparty
Direct nadat de politie het feest had beëindigd, begon de politie met het ontruimen van het terrein. Dit deed ze door slaan met gummiknuppels en het loslaten van honden op mensen. Dit leidde tot 35 gewonden. Je kunt dus beter stellen dat de politie de vechtersbazen waren en de bezoekers de slachtoffers.
DELFTRemko Vermeulen
Losse flodder
In uw hoofdredactioneel commentaar 'Losse flodder' (de Volkskrant, 4 juni), stelt u dat de basisbeurs voor een student hooguit voldoende is om zijn collegegeld te betalen.
Ik krijg als thuiswonend student 12 x ¿ 125,- = ¿ 1.500,- basisbeurs, terwijl het collegegeld ¿ 2.500,- is! De basisbeurs is niet voldoende om hooguit het collegegeld te voldoen.
DEN HAAGAnnemieke Wielinga
Olifantenjacht
Naar aanleiding van het artikel 'Olifanten doden om ze te beschermen' (de Volkskrant, 7 juni), wil ik u er bij deze op wijzen dat noch het Wereld Natuur Fonds (WNF), noch de Nederlandse regering bij monde van minister Van Aartsen duidelijk 'nee' zeggen tegen de handel in ivoor. Het WNF heeft zich ook in 1989 bij het ingaan van het verbod op handel in ivoor niet sterk gemaakt voor een permanent verbod, waardoor de lobby om de handel te heropenen de kans kreeg.
De Nederlandse delegatie, nu in bespreking in Harare, Zimbabwe, heeft alle ruimte gekregen om in te gaan op de wens van Zimbabwe, Botswana en Namibië om de handel in ivoor weer te openen: Nederland zal zich niet verzetten tegen de zogenoemde 'downlisting' van de olifant van appendix I naar appendix II. Dat betekent in goed Nederlands dat in principe handel in ivoor en jacht op olifanten weer mogelijk wordt. Wel wil men dat 'voorlopig' handel in ivoor wordt verboden of aan strikte banden wordt gelegd.
Nederland zegt dus niet 'nee' , maar 'ja, maar'. Daarin zullen stropers en illegale handelaars aanleiding zien om hun acties weer te verhevigen mede omdat wordt verwacht, dat in een volgende vergadering het voorlopige handelsverbod zal worden opgeheven. Ze gaan alvast nieuwe voorraden ivoor opslaan.
C.L. Schürmann, die het secretariaat van de Nederlandse CITES-commissie voert en een belangrijke rol speelde in de meningsvorming, laat zich in uw artikel positief uit over de standpunten van Zimbabwe en andere landen. Ook tijdens de forumdiscussie, die wij 6 mei over deze problematiek organiseerden, zei hij nadrukkelijk begrip te hebben voor hun standpunt. Hij stelde dat hij de mening van de Afrikanen zelf wil verwoorden tegenover het westerse 'ecokolonialisme'.
Voor dit standpunt wordt inderdaad vanuit het zogenoemde CAMPFIRE-project sinds 1989 actief lobby gevoerd. Persoonlijk heeft Schürmann mij laten weten een week voor het begin van de CITES-conferentie 9 juni, naar Zimbabwe te reizen om CAMPFIRE-lokaties te bezoeken. Het is duidelijk dat de lobby succes heeft, ook bij de Nederlandse vertegenwoordigers.
De lobby en het CAMPFIRE-project worden echter niet vooral door Afrikanen gesteund, maar worden gestuurd en gevoed vanuit Europa, met name vanuit Engeland en Amerika, door de jagers-elite. In het BBC Wildlife Magazine van juni is daarover informatie te vinden. Het is schokkend dat Schürmann deze gegevens negeert en dat juist vanuit de hoek van de natuurbescherming westerse zakelijke belangen en de plezierjacht worden gediend.
MUIDERBERG
Maartje van Westerop
Chagrijn
Twee Volkskrantschrijfsters blikten terug op de Marshallherdenking. Dorien Pessers (Forum, 3 juni) vond het allemaal belachelijk, met die innige omhelzingen van de echtparen Clinton en Kok. Ze neemt het Kok hoogst kwalijk, dat hij het niet over de inspanningen van de arbeiders na de oorlog heeft gehad. Pervers noemt ze zelfs het ontbreken van aandacht voor de zielige kinderen in Oost-Europa. Een in azijn gedrenkt, cynisch stukje.
Maar gelukkig is Anet Bleich er nog (Forum, 4 juni). Harry Truman zou geklapt hebben voor de verhalen van Clinton en Kok, al waren ze wat bescheiden in hun plannen ten aanzien van Oost-Europa. Er gloort een perspectief voor Oost- en West-Europa: het poldermodel, oftewel een mix van vrijheid en sluitende begrotingen aan de ene kant, en kansen en bestaanszekerheid voor iedereen aan de andere kant. Zeg maar: 'paars'. Daar passen Tony Blair en de Franse cohabitation aardig in.
Misschien is Anet wat te optimistisch, maar haar heldere, sprankelende bijdrage, deed mij het chagrijn van Dorien bijna vergeten.
ROERMONDP.H. de Boer