GEACHTE REDACTIE

Mijn complimenten voor het interview met oud-wielrenner Maarten Ducrot (de Volkskrant, 8 augustus). Eindelijk een wielrenner die aangeeft hoe ongezond wielrennen, met of zonder doping, is: je van bergen afstorten met een vaart van 150 km/uur, doorrijden met koorts in je lijf en gebroken ledematen....

Wielrenner

Hij immers was de man die op vakantie was tijdens het grootste en mooiste sportevenement van zijn bond. Hij liet zijn renners in de steek; alleen wielrenner Luc Leblanc was kwaad. Maar in het wielrennen heerst apathie. De renners staakten niet uit solidariteit met TVM, maar omdat er berichten binnenkwamen dat alle rennershotels werden binnengevallen. En Bjarne Riis, door journalisten opgehemeld als leider van het peleton, sprak maar namens enkele ploegen.

AMSTERDAM Renzo Verwer

Voetbaltoppers

Jorien van den Herik pleit voor belastingvoordeel voor voetbaltoppers (de Volkskrant, 8 augustus). Eerder deden dit de 'De Boertjes' al. Want, zegt Van den Herik, 'zolang er voor artiesten die het totale volk vermaken geen aparte fiscale status wordt gecreëerd, zal ieder groot talent uit Nederland vertrekken'. Een beschamend voorstel, nadat premier Kok het 'De Boertjes'-voorstel naar de prullenbak had verwezen. En dan verwijst hij naar het volksvermaak dat de reeds royaal verdienende voetballers ons presenteren. Het is al triest genoeg dat wij met zo'n 7 miljoen voor de tv zitten te kijken naar de verrichtingen van het Nederlands elftal tijdens de WK, terwijl we eigenlijk aandacht zouden moeten hebben voor wat er in Kosovo, Algerije of Rwanda gebeurt.

Het heeft alles met geld te maken. Steeds meer geld. Laat Van den Herik nu eens een voorstel doen waarbij met minder sponsorgeld, met een minder duur stadion, en met een lager salaris voor voetbaltoppers toch volksvermaak gegarandeerd is. En trouwens, als een WK of EK volksvermaak is en de Nederlandse spelers hun nationaliteit behouden, zullen ze toch voor het Nederlandse elftal blijven uitkomen. En voor de Eurocup en de weekendcompetitie zitten geen 7 miljoen kijkers voor de buis.

Maar waar maak ik mij druk om. Natuurlijk zal premier Kok net als de eerste keer namens Paars II gepaste Boos II reageren.

HAREN Rik Jan Luiting

Trots

In 1974 kwam ik uit Zuid-Afrika in Amsterdam wonen vanwege een voor mij enorm gevoel van persoonlijke vrijheid hier. Dat heb ik nog steeds. De afgelopen week heeft Amsterdam (en Nederland) zich weer van zijn beste kant laten zien en ik ben ontzettend trots op mijn stad en op mijn land. Ik wil ook hierom burgemeester Patijn, de organisatie van de Gay Games en alle betrokkenen duizendmaal bedanken voor een fantastische week waarin wij de wereld hebben getoond hoe het eruit kan zien en hoort te zijn.

AMSTERDAM Fred Kaminsky

Oranje

In Amsterdam zijn de Gay Games afgelopen. Een feest van acht dagen sport, cultuur en internationale verbroedering, voor deelnemers, vrijwilligers en bezoekers. Wat mij echter enorm heeft gestoord, is dat geen enkel lid van het huis van Oranje zich heeft verwaardigd zich te vertonen bij het grootste internationale evenement dat deze eeuw in Nederland is georganiseerd. Voor mij is duidelijk geworden, dat de familie die de pretentie heeft alle Nederlanders te vertegenwoordigen, met haar afwezigheid minachting laat voelen aan het homoseksuele deel van het Nederlandse volk.

ZEIST Hans Lagewaard

Toetsenbord

Het toetsenbordloos tijdperk wordt aangekondigd (de Volkskrant, 10 augustus). Rond 1920 heeft de komst van de 'draadloze' een bloeiende draad- en kabelindustrie opgeleverd. Sinds de komst van de computer de 'papierloze revolutie' aankondigde, moeten we naar de computerwinkel als we een papiervernietiger willen kopen. En vaak is dat nodig! Ik durf er niet aan te denken hoeveel geouwehoer nodig zal zijn om de nu al nauwelijks aan exacte toetsen gehoorzamende digi-beter-wetende machines in het gareel te houden. Er wordt weer eens geprobeerd rijk te worden van lucht.

VOORTHUIZEN W.J. v.d. Broek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden