Geachte redactie

Manke vergelijking

Wat fijn voor René Diekstra dat ook hij een tweede kans krijgt. Hij moet dan wel meemaken dat hij door Flip Willemsen (O&D, 26 juli) op één hoop wordt geveegd met Diederik Stapel,Willem Holleeder en Volkert van der G. Iedere vergelijking gaat mank, maar deze heeft werkelijk geen been om op te staan.


Harry Abel, Heiloo


Sluitende begroting (1)

De auteurs van het artikel 'Van schulden is nooit een land ziek geworden' (O&D, 25 juli) stellen terecht dat tegenover het maken van schulden door een land investeringen (dienen te) staan. Er is echter wel degelijk een relatie tussen het huishoudboekje van een land (de sluitende begroting), en de schuldenpositie. Immers, schulden zijn slechts dan gezond wanneer er een bepaald eigen vermogen tegenover staat.


Dat eigen vermogen kan pas worden opgebouwd nadat er in een jaar minder wordt uitgegeven dan er binnenkomt. Jaarlijkse tekorten leiden tot een negatief eigen vermogen, waardoor beleggers de kans dat ze hun uitgeleend geld ooit terug ontvangen als laag gaan inschatten en zij een hogere vergoeding (rente) zullen eisen vanwege dit risico. Dit leidt weer tot meer rente-uitgaven. En daarmee tot een negatieve spiraal waar landen als Griekenland in zijn beland, en bedrijfseconomisch gezien nooit meer uit zullen komen.


Met andere woorden, Jan Kees de Jager en Mark Rutte zien het goed dat de begroting sluitend moet zijn om niet ziek te worden van de schulden. Dat zijn de simpele elementaire spelregels van het dubbel boekhouden; proactief streven naar een gezonde verhouding tussen begroting én schulden. Helaas voeren veel landen slechts een enkele boekhouding zonder oog voor de wederzijdse afhankelijkheid tussen inkomsten, uitgaven en schulden.


Marcel Wijnands, Nijverdal


Sluitende begroting (2)

Vroeger werden we als kind bang gemaakt voor Zwarte Piet, tegenwoordig worden we als volwassene bang gemaakt voor de toorn van de financiële markten (O&D, 25 juli).


Zolang de vijand anoniem blijft heeft dat een afschrikwekkend effect, zodra echter bekend werd wie Zwarte Piet was - een oom of een bekende - was het leed snel voorbij. Het verdient daarom aanbeveling om de financiële markten een gezicht te geven, dat kan bijvoorbeeld door te faciliteren dat particulieren - tegen lage kosten - kunnen intekenen op een staatslening. Iets dat nu vooral het speelveld is van institutionele beleggers. Weliswaar blijft dat anoniem, maar de scherpe randjes ('short selling', rente 'swaps') zullen qua volume worden afgebot.


Aan belangstelling zal niet te klagen zijn; de particuliere spaarders in Nederland alleen al bezitten om en nabij 370 miljard euro. En die zijn hard op zoek naar een rendement dat hoger is dan het huidige gemiddelde van 2 procent.


Kees Schaafsma, Amsterdam


Niet-opdagen patiënten

Naar aanleiding van het artikel 'Ziekenhuizen moeten meer doen aan terugdringen no show' (Ten eerste, 25 juli) de volgende tip. Laat patiënten niet zo vaak terugkomen voor een controlebezoek. Als mensen min of meer beter zijn, laten ze een dergelijke afspraak vaak schieten en zijn ze te laks om af te bellen. Laat het dus vaker aan de patiënt over om wel of niet 'nog een keer langs te komen'. Dan kunnen andere patiënten eerder geholpen worden en worden de wachttijden korter.


Martje Franse, Amsterdam


Grote rivieren

'Zonnen is prima, maar zwemmen in de grote rivieren is letterlijk levensgevaarlijk' (Binnenland, 26 juli). Pardon? Heeft Rijkswaterstaat niet opgelet? Het zusterinstituut RIVM waarschuwt namelijk voor een hoge zonkracht en raadt aan om zoveel mogelijk uit de zon te gaan, of in elk geval de huid te bedekken. Levensgevaarlijk, die zon, want je kunt er huidkanker van krijgen.


En dan heb ik het nog niet eens over de grote kans op uitdroging met warm weer en oververhitte automobilisten in de file op weg naar het strand.


Eveline Rutten, Nijmegen


Uitspraak Joyce L.

Joyce L. werd deze week vrij gesproken van smaad (Ten Eerste, 25 juli). Zij beschuldigde haar ex-man van kindermisbruik en het runnen van een kinderpornonetwerk.


Nadat haar ex al 7 maanden in voorarrest had gezeten, bleken de beschuldigingen onzin. In het bericht in de Volkskrant hierover staat 'Desondanks herhaalde L. haar verhaal in het voorjaar van 2009 in het tv-programma Zembla'. Dat zinnetje kan een verkeerde indruk wekken.


Op 25 mei 2009 werd in Zembla onder de titel 'Verdachte vaders' aandacht besteed aan valse aangiften van kindermisbruik tegen vaders, vaak na echtscheidingen. De zaak van Joyce L. werd in dat programma minutieus gereconstrueerd. Te zien was hoe politie en justitie door Joyce L. op het verkeerde been zijn gezet en waarheidsvinding achterwege bleef. In dat kader werd ook Joyce L. geïnterviewd.


Kees Driehuis, Hilversum


Eindredacteur Zembla


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden