Geachte redactie

Economen

Dank aan Jesse Frederik voor zijn verhelderend artikel over onze meest geciteerde economen (Vonk, 1 juni). Het artikel toont aan dat deze economen ofwel volstrekt ondeskundig ofwel publiciteitsgeil zijn. Een economische wetenschapper gaat uit van parameters die behept zijn met grote onzekerheden en zal dus nooit een deterministische uitspraak doen in de trant van: 'Dit of dat gaat wel of niet gebeuren.' Een deskundige zal daarom altijd een genuanceerd oordeel vellen met bijbehorende nuances en onzekerheden. Een dergelijk oordeel zal echter de publiciteitswaarde in de populaire media aanzienlijk reduceren. Een wetenschapper die deze publiciteitswaarde laat prevaleren, schuift daarom zijn wetenschappelijk inzicht terzijde.

Piet Jongen, Landgraaf

Bingo!

Wat een ongelooflijk boeiend stuk van Jesse Frederik over het al dan niet uitkomen van economische voorspellingen. En compliment aan de Volkskrant voor de creativiteit om het artikel als ontstaansdocument om te laten schrijven, waardoor het extra leuk is. Bingo!

Milydia van den Bosch, Bilthoven

Veel weggegooid

Martin Sommers commentaar op Jan Pronk (O&D, 1 juni) getuigt niet van veel visie. Het klopt dat de wereldorde is veranderd, maar daarom niet op alle punten ten goede. Om de wereld van vandaag te begrijpen, moet je je geschiedenis kennen. Misschien komen we nu pas op een moment dat we echt kunnen inschatten wat er allemaal gebeurd is sinds Christian Caryls scharnierjaar 1979.

Hoe komt zoiets? Omdat er eindelijk wat afstand tussen zit. De geschiedenis is een voortdurend wisselen van evenwichten. Sommige gebeurtenissen zijn schokkend, andere evoluties verlopen bijna onmerkbaar. Wie een open blik heeft, moet nu durven bekennen dat er veel is weggegooid wat goed was. Daar had Pronk het over. Voor Samsom is het belangrijk dat hij beseft dat er in de 'wereld van vandaag' heel wat uit balans is. Progressief is niet per definitie arrogant, wat Caryl ook mag beweren. De vrije markt moet de ketel niet verwijten dat hij zwart ziet.

Karel Osstyn, Asse (België)

Vertier

Op Economie (1 juni) wordt het trieste lot beschreven van Corrie van de Kant. Met een schamele 2.000 euro vakantiegeld begint zij natuurlijk niets. En al helemaal niet als het vakantiegeld van haar partner, die van een pensioen en AOW moet leven, niet in één keer in mei wordt uitgekeerd maar gespreid over het hele jaar. Het zal je maar gebeuren. Dat je zelf geld opzij moet leggen voor een vakantie.

Een vakantie naar India zit er voor het echtpaar niet in, dan maar van pure ellende naar de Dordogne. Het is tenslotte crisis in Nederland. De Dordogne is wat vroeger het zomerkamp was voor kinderen van wie de ouders geen geld hadden om écht op reis te gaan. Een beetje vertier, maar noem het vooral geen vakantie.

G. Näring, Nijmegen

De vuilnisroos

Zaterdagmorgen in de trein werd ik teruggebracht in de tijd door een boek uit de boekenkast van Dido Michielsen: De vuilnisroos van Ben Borgart (Boeken, 1 juni). Het was de eerste roman die ik kocht (1972) en ik heb het boek stukgelezen.

En nu het boek weer voor me ligt (even uit de kast gehaald) en ik dat prachtige boekomslag zie met dat kleine vuilnisroosje opvallend aanwezig, komen oude tijden weer even boven. Wat kon die Ben schrijven.

Peter van Amelsfoort

, 's-Hertogenbosch

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden