GEACHTE REDACTIE

Gelukkig is het debat over de geplande inrichting van het Museumplein door de ingezonden brief van Peter Oosthoek (de Volkskrant, 31 mei) weer helemaal opengebroken....

Nationaal plein

Ter verontschuldiging van de zittende plannenmakers kan worden aangevoerd dat niemand heeft voorzien wat inmiddels gebeurd is: het Museumplein is uitgegroeid tot de ware agora van de stad. Het is een volksplein geworden voor feesten en demonstraties, een knooppunt van schone kunsten, hartstochtelijke voetbalcarnavals en politieke debatten, een trefpunt van rakettenhaters en Rolling Stones-liefhebbers, van Mahlerminnaars en Ajax-fans - een sociaal mirakel dat dwars door het wegdek heen is gebroken van de meest stompzinnige vierbaans autoweg uit de geschiedenis van de wegenbouw, waarmee het gemeentebestuur drie generaties lang dit plein onleefbaar heeft weten te houden.

Het gevaar bestaat dat het stadsbestuur, uit schuldgevoel over een dergelijke misstand, plotseling van maandag op dinsdag de zaak gaat 'aanpakken' en loepzuiver voor de verkeerde oplossing kiest. Precies als met het Waterlooplein is gebeurd. Pas op de plaats dus graag! En liefst een debat voorafgaand aan een eventueel afgedwongen referendum, dat ditmaal niet over een weilandje, maar over de sterkste grasmat van Nederland zou gaan.

Want het Museumplein is inmiddels een wereldplein geworden, en dus ook van nationaal belang. De sociale betekenis ervan steekt die van de Dam - dat andere gemaltraiteerde nationale plein - naar de kroon. Dat is een gunstige ontwikkeling. Want de Dam is eerder een rouwplaats dan een feestplaats. Het Nationale Monument is in feite een grafzerk: er zijn menselijke resten in ondergebracht, die nooit meer kunnen worden geruimd.

De overgang van 'Dodenherdenking' naar 'Bevrijdingsdag', de transformatie van een halve eeuw rouw en collaboratieneuroses naar een vrijere adem en meer democratie, de weg van 'the good society at work', kun je van de Dam naar het Museumplein op de voet volgen.

In dit perspectief is het mogelijk de plannen (bestaande of komende) met een betere maatstaf te beoordelen dan met de gebruikelijke esthetisch-subjectieve gezelligheidsnormen. Wat het Museumplein vóór alles nodig heeft is een centraal gelegen, monumentaal, multifunctioneel en open podium. Door een adequate vormgeving kan dit podium ontwikkeld worden tot een nationaal 'Monument van de Democratie'.

AMSTERDAM Peter Schat

Ecu

De Bundesbank pleit voor een naam voor de ecu die net zoveel vertrouwen inboezemt als de spijkerharde D-mark (de Volkskrant, 1 juni). Ik weet het goed gemaakt voor de nieuwe Europese munt: de E-mark.

UTRECHT Marc Maartens

Christelijk

Lydia Wolters vraagt zich in een ingezonden brief (de Volkskrant, 30 mei) af, waarom de Beweging Christelijke Koers CDA moslims wil weren uit hun partij; moslims geloven tenslotte in God en kennen de Bijbel een rol toe. Het antwoord ligt besloten in de naam van zowel het CDA als voornoemde beweging. De C van het CDA staat immers nog altijd voor christen. En Christus neemt binnen de islam niet dezelfde positie in als binnen het christendom.

Dat deze conservatieve club mogelijk ook nog andere redenen heeft, doet daar verder niets aan af.

HUISDUINEN Michiel Visser

Dochtertje

Maarten Doorman (Forum, 3 juni) ergert zich aan de spreekwoordelijke man in de straat die in een museum niets anders kan roepen dan: 'Dat kan mijn dochtertje ook.'

Nu weet ik niet of Doorman kinderen heeft, maar mijn dochtertje maakt iedere dag wel een Picasso, een Klee of een Kandinski (en als ze geen zin heeft rolt er altijd nog wel een Nauman uit). Het wachten is alleen of er ook een dag komt waarop het haar lukt een echte Heemstra te maken.

ENSCHEDE J. Heemstra

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.