GEACHTE REDACTIE

Minister Van Mierlo staat nogal bezijden de politieke realiteit, meldt de Volkskrant van 24 februari. Dit naar aanleiding van Van Mierlo's voorstel om een permanente VN-vredesmacht in te stellen....

VN-vredesmacht

Gelukkig bevindt hij zich in goed gezelschap. De secretaris-generaal van de VN, Boutros Ghali, heeft een dergelijk voorstel gedaan, zij het in gematigder vorm. Kennelijk staat ook hij bezijden de politieke realiteit.

HOEVELAKEN M. Roessingh

Fundamentalisme

Hans Jansen heeft een goed doorwrocht artikel geschreven over het islamitisch fundamentalisme (Forum, 25 februari). Wat mij echter verontrust is dat de NAVO het islamitisch fundamentalisme voorstelt als een te bestrijden kwaad. Het communisme is dood, leve het fundamentalisme!?

Ik ben 54 jaar oud en ik heb het allemaal meegemaakt. De verdachtmakingen, de Koude Oorlog en de buitensporige bewapening: gaan we dat scenario opnieuw uitvoeren? Het is evident dat de NAVO op dit moment in staat is om Pakistan, Iran, Irak, Syrië, Egypte en Algerije op één doordeweekse dag van de kaart te vegen. Hopelijk willen wij dat niet en besluiten wij dat ook niet te doen.

Voor de meerderheid van de burgers in bovengenoemde landen lijkt het mij afschuwelijk als bij hen de staatsinrichting wordt geschoeid op islamitisch fundamentalistische leest. Maar als dat gebeurt, is dat hun zaak. Het betekent niet meer dan een stap in de ontwikkeling van hun maatschappij. Te vergelijken met de roomse kerk en haar Inquisitie in onze contreien een paar honderd jaar geleden.

Wij, het 'Vrije Westen', zullen dat gewoon moeten laten gebeuren. Wij hebben de wijsheid niet in pacht. Bovendien hebben wij al lang bewezen niet 'ons broeders hoeder' te willen zijn.

AMSTERDAM Arie Buitendijk

Richelieu

In de Volkskrant van 28 februari meldt het artikel over de bank Barings dat Barings door de Franse staatsman Richelieu in 1818 de zesde grootmacht van Europa werd genoemd.

Tenzij in 1818 sprake was van een spiritistische seance, lijkt mij dat hoogst onwaarschijnlijk, aangezien kardinaal De Richelieu leefde van 1585 tot 1642.

DEN HAM M. J. IJzerman

Kortingen

'Minister Borst verlaagt budget verzekeraars met f200 miljoen', aldus de Volkskrant van 28 februari. Voorwaar, een snelle reactie op de geconstateerde declaratiewinsten van de verzekeraars.

Toch is het een blamage dat bij de bezuinigingsacties in de gezondheidszorg geen rekening wordt gehouden met te verkrijgen kortingen bij aankoop van hulpmiddelen.

ZOETERWOUDE

G. A. Th. Bruinsma

Schiphol

Directeur C. W. de Vries van het wetenschappelijk bureau van D66 maakt in het artikel 'D66-bureau ziet wisseltruc voor Schiphol' (de Volkskrant, 24 februari) een fout als hij beweert 'dat de vervanging van lawaaiige zogeheten Hoofdstuk 2-vliegtuigen door minder lawaaiige Hoofdstuk 3-vliegtuigen Schiphol veel meer zogenoemde vliegruimte biedt dan men denkt'.

Het rekensommetje van De Vries klopt om twee redenen niet. De eerste reden is dat hij ervan uitgaat dat één lawaaiig Hoofdstuk 2-vliegtuig qua 'geluid-ruimte' gelijk staat aan tien Hoofdstuk 3-vliegtuigen. Dat is niet waar. Bij vergelijkbare vliegtuigtypen is die verhouding 1:3.

Daarnaast baseert De Vries zijn wisseltruc-idee op het 'leeghalen' van de nacht. Door 's nachts niet of veel minder te vliegen zou je inderdaad binnen dezelfde geluidsgrens veel meer dagvluchten kunnen uitvoeren, aangezien elke nachtvlucht als tien dagvluchten telt. De Vries vergeet dan echter dat dit niet te realiseren is als Schiphol een mainport wil worden. Dan zullen ook 's nachts - zij het beperkt - starts en landingen moeten worden uitgevoerd.

De groeimogelijkheden van het vliegverkeer op Schiphol zijn hierdoor veel beperkter dan De Vries veronderstelt.

AMSTERDAM R. Wever

Amsterdam Airport Schiphol

Codicil

Bij de jarenlange discussie over orgaandonatie blijkt steeds dat een groot deel van de bevolking graag meewerkt aan het doneren van organen; men wil wel, maar een donorcodicil invullen is te veel moeite.

Waarom deze vraag niet voorgelegd aan de mensen tijdens een verkiezing, als ze hun stem komen uitbrengen? Je bereikt een zeer groot deel van de bevolking, de meesten werken mee en er komen voldoende organen ter beschikking.

AMSTERDAM Cees-Jan Buijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden