Geachte redactie

Rampspoed

Een grote geldprijs maakt niet gelukkig, blijkt uit het artikel over hoogbejaarden die vorig jaar de PostcodeKanjer wonnen (Ten eerste, 29 december). In de tijdloze novelle The Pearl (1947) beschrijft John Steinbeck al hoe het vinden van een kostbare parel een Mexicaanse visser en zijn gezin slechts rampspoed brengt. Een wijze les voor ons allen. Ook een waardevolle tip voor scholieren: het is een prettig dun boekje voor de leeslijst.


Hanna van Heusden, Bergen


Restschuld

Wanneer iemand zijn hypotheek niet meer kan betalen, wordt zijn huis verkocht. Als de opbrengst niet voldoende is om zijn lening af te betalen, ontstaat een restschuld. Peter de Waard geeft enkele redenen waarom de restschuld moet worden kwijtgescholden (Economie, 3 januari). Hij vergeet daarbij het belangrijkste argument: banken ontvangen een premie en moeten dus ook het risico lopen.


Denk even mee. Op een lening aan de Nederlandse staat ontvangt een bank pakweg 2 procent rente. Die lening geldt als veilig, de bank loopt geen risico. Bij een particulier ontvangt een bank zo'n 5 procent rente. Het verschil van drie procentpunt is de premie die de bank ontvangt voor het risico.


Nu is het simpel. Of de bank krijgt een premie en loopt het risico, of de restschuld blijft bij de voormalige huiseigenaar, maar dan heeft de bank geen recht op de premie. In het huidige systeem strijkt de bank de premie op, maar loopt geen risico. Zeker niet over de leningen die worden gedekt door de Nationale Hypotheek Garantie. Geen wonder dat de bonussen bij banken zo hoog kunnen zijn.


Thomas de Boer, Groningen


Bezuinigen

'Europa kan best bezuinigen', schrijven de VVD'ers Hans van Baalen en Floor Vermeulen in een niet van borrelpraat gespeende brief in de Volkskrant (O&D, 2 januari). Met een aantal voorbeelden, ontleend aan een uitzending van PowNews van 11 mei vorig jaar, maken zij de Europese structuurfondsen belachelijk alsof er willekeurig met geld wordt gestrooid.


Feit is dat er slechts sprake is van co-financiering door Europa, maar dat overheden of particulieren altijd zelf het merendeel van de benodigde investering moeten opbrengen. Door de fondsen kan een project vaak net haalbaar worden. In Nederland zijn en worden daar nuttige projecten mee gerealiseerd.


De structuurfondsen maken deel uit van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), de zogenoemde pijler 2. Ze reppen er niet over dat het merendeel van de budgetten van dat beleid direct naar boeren gaat (pijler 1). Die zijn daardoor in feite goedbetaalde Europese ambtenaren.


Het zou met name Van Baalen sieren als hij dit jaar bij de herijking van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in het Europees Parlement pleit voor minder directe inkomenssteun aan boeren en overheveling van de budgetten naar pijler 2. Daarmee kan hij als rechtgeaarde liberaal ook echt een beroep doen op ondernemerschap van boeren en niet langer bijdragen aan concurrentievervalsing op wereldschaal. Met name richting ontwikkelingslanden die door het huidige beleid hun producten niet in Europa kwijt kunnen.


Jan Nieuwenhuis, Zeewolde


Godsdienstig

Wim van 't Einde schrijft in een reactie op een opiniebijdrage dat het CBS recentelijk met een rapport kwam waaruit blijkt dat ongeveer 55 procent van de Nederlandse bevolking godsdienstig is (O&D, 3 januari). Maar 'godsdienstig zijn' of 'ingeschreven staan bij een kerk', dat is nogal een verschil.


Het bewijs daarvoor levert Jo Groothuysen op indrukwekkende wijze in dezelfde krant. Hij liet de laatste sporen van zijn traumatische rooms-katholieke verleden wissen door zijn doopnamen te schrappen.


Coos Grevelink, Zuidbroek


Levensmiddelenindustrie

Minister Asscher raadt een ieder aan Albert Heijn te mijden vanwege misstanden in de champignonteelt. Weet de minister ook iets over de tabaksplantages in Malawi? Waar kinderen als het regent met hoofd- en buikpijn naar huis gaan door nicotinevergiftiging? Kan hij de levensmiddelenindustrie hierop wijzen? En ook op het feit dat zij tussen de soepen en suiker een product verkoopt dat de helft van zijn gebruikers doodt?


Wanda de Kanter, longarts Rode Kruis Ziekenhuis,Beverwijk


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden