GEACHTE REDACTIE

Vervelend hoor, wanneer de overheid zich gaat bemoeien met het werven van organen/donoren. Malou van Hintum omschrijft haar irritaties heel invoelbaar op Forum van 20 december....

Het kriebelt

Al die bemoeienis roept ergernis op, het kriebelt.

Nee, dan de nierpatiënt die wekelijks vele uren aan de dialyse zit waar hij de krampen moet opvangen. En die 's nachts niet kan slapen van de jeuk die de afvalstoffen veroorzaken en maar onder de koude douche gaat staan in de hoop dat het helpt. Die de hele dag dorst heeft omdat elke druppel vocht hem doet opzwellen, waardoor de spiegel steeds een ander gezicht laat zien en hij zich nauwelijks durft te vertonen.

En dan maar proberen om nog wat van de feestdagen te maken, en vooral maar hopen dat het nieuwe jaar een nieuwe nier zal brengen. Die felbegeerde nier die het leven weer geur, kleur en smaak kan geven. Waarvoor je alles over hebt omdat je één ding zeker weet: zo wil ik het in ieder geval niet.

Tja, het kriebelt bij Van Hintum. Ik ben benieuwd hoe zij zou piepen als zij jeuk kreeg.

UTRECHT Mathilde Bos

René tot het Einde

Jan Blokker kan het niet nalaten om in de Volkskrant van 21 december zijn gebrek aan inzicht met betrekking tot de psychologie in het algemeen en de kwestie Diekstra in het bijzonder te demonstreren. Psychologen zijn volgens hem 'dom'.

Het ontbreekt Blokker blijkbaar aan de nodige scholing om te beseffen dat de psyche van de mens niet zo simpel in elkaar zit als hij denkt - stress kan je niet zomaar repareren alsof de mens een machine is - anders zou hij niet steeds proberen de psychologie belachelijk te maken.

Zijn beeld van de Leidse studenten is al even simplistisch. Hij schildert de studenten van het Comite Achter René tot het Einde (CARE), die prof.dr R.F.W. Diekstra met acties blijven steunen, af als 'noch snugger, noch leergierig'.

Zelf is hij blijkbaar niet snugger genoeg om te beseffen dat deze studenten een vaardigheid hebben die hem vreemd is, namelijk om wat er in de media gepubliceerd wordt kritisch te analyseren en verder te kijken dan de neus lang is. Academische vorming heet dat.

De studenten van CARE maken zich kwaad over de manier waarop Diekstra behandeld is in de pers, door de commissie en door zijn eigen universiteit. En daar zijn legio redenen toe: De vijf maanden durende media-hetze tegen Diekstra is er mede debet aan dat Diekstra onder druk is gezet om ontslag te nemen. 'Trial by media' heet dat.

Het proces is gestuurd door meningen en niet zozeer door 'feiten', en is niet eerlijk verlopen. Het is de vraag of de commissie die de beschuldigingen moest onderzoeken wel objectief was. Verder rammelt het rapport aan alle kanten: bewijzen en tegenbewijzen worden willekeurig gewogen en het barst van de onzorgvuldigheden.

Bij de totstandkoming van het oordeel dat Diekstra moest vertrekken is in het geheel geen rekening gehouden met juridische maatstaven zoals redelijkheid, billijkheid en proportionaliteit. Dat de fouten die Diekstra gemaakt heeft tot de zwaarst denkbare sanctie hebben geleid - ontslag -, is iets wat vanuit juridisch oogpunt niet te verantwoorden is. Op grond hiervan vinden wij inderdaad dat Diekstra had moeten blijven.

LEIDEN S.M. de la Rie

Uitwassen

De conclusie van de Maastrichter onderzoekers over de vermeende schadelijkheid van Schotse malt-whisky's baart mij grote zorgen. Die bezorgdheid betreft vooral de gezondheid van het wetenschappelijk klimaat in Nederland, waarin dit soort uitwassen mogelijk is.

Misschien is een commissie die sturing geeft aan wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Of was er voor dit onderzoek een andere geldschieter dan de vaderlandse schatkist? Het aantal reclamespotjes van een zeker merk whisky die ik zondagavond op tv tegenkwam, was in ieder geval opvallend hoog.

TILBURG Margit Warmink

Sponsor

In navolging van de Holland Acht en het heren-volleybalteam heeft nu ook het dames-handbalteam besloten in 2000 in Sidney een serieuze gooi naar Olympisch eremetaal te doen (de Volkskrant, 22 december). Een deel van het daarvoor benodigde geld ontbreekt nog.

Een mogelijke oplossing bedacht ik, toen ik las over de redding van het Olympisch Stadion met de opbrengst van vijf miljoen gulden via een inzamelingsactie. Waarom start de Handbalbond niet zo'n campagne voor het damesteam?

De redding van het Olympisch Stadion en het grote enthousiasme over de Olympische successen afgelopen zomer suggereren dat er in Nederland genoeg sympathie bestaat voor dergelijke acties. In mijn ogen smaakvoller dan uitdagend poseren in de Panorama op zoek naar een shirtsponsor.

AMSTERDAM Dirk Geerts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden