GEACHTE REDACTIE

Geloof maar niet dat je straks minder kaarten en pasjes in je zak hebt. Als student aan de Universiteit Twente geniet ik nu een jaar van het gemak dat de chipkaart beloofde....

Chipkaart

Twee keer heb ik de kaart per ongeluk in de kopieermachine laten zitten - het had ook in de koffieautomaat, de telefoon of het studiegegevensapparaat kunnen zijn. De eerste keer heeft de vinder hem terugbezorgd, de tweede keer niet.

Een duplicaat heeft me vijfenzestig gulden gekost, waarvoor ik me bovendien twee weken lang heb moeten onthouden van koffiedrinken of kopiëren.

Tegenwoordig beperk ik het gebruik van de kaart tot een minimum. De multifunctionele chipkaart is voor mij nog slechts biblioheekpas en hij zit weer gewoon tussen telefoonkaart, koffiekaart, bankpas, OV-jaarkaart, strippenkaart en geld.

ENSCHEDERoel Nahuis

Mirza

Wat geniet ik van die stukjes van Kader Abdolah! Echt kleine juweeltjes, daar dinsdags op de hoek van de krant. Soms knip ik ze uit en bewaar ze voor mezelf, of ik geef ze aan iemand die er óók een herkennende glimlach bij zal hebben.

Was 't maar élke dag dinsdag!

ACHTERVELDC. Kok

Oceanen

Volgens Lubbers is de overbevissing van oceanen een probleem (de Volkskrant, 26 november). Hier heeft hij nou eens groot gelijk in. Grote vissersschepen zuigen het zeeleven op alarmerende snelheid uit de oceanen. Dertien van de zeventien grote viswateren zijn uitgeput of in ernstig verval. De andere vier worden overbevist of zijn al volledig bevist.

De commerciële vissers gebruiken reusachtige schepen zo groot als voetbalvelden, en geavanceerde elektronische apparatuur en satellietcommunicatie om vissen op te sporen. Gigantische netten, soms kilometers lang, uitgestrekt in zee, vagen alles weg, ook schildpadden, dolfijnen en vogels.

Urenlang zitten ze in het net beklemd en wanneer dit uit de diepte omhoog wordt gehesen, ondergaan de vissen de hoge drukverschillen in rap tempo. Eenmaal aan boord wordt de vangst gesorteerd: de bemanning steekt de vissen met een kleine, scherpe hengelroede, 'kabeljauw hier, schelvis daar, makreel daar'.

Doe als Frans Kafka. Tijdens het bewonderen van een vis zei hij: 'Nu kan ik je in vrede aankijken, ik eet je niet meer.'

DEN HAAGPeter Friesen

Wijsheid

Nog vers in mijn geheugen huist de herinnering aan de euforie, het haast gelukzalige gevoel toen ik tijdens een van mijn filosofielessen ontdekte dat 'de waarheid' als zodanig voor mij niet bestaat. Iedereen heeft zijn eigen waarheid. Naïef als ik tot dan toe was geweest, verkeerde ik in de veronderstelling dat mijn ouders de wijsheid in pacht hadden en zij in mijn ogen dus ook op de hoogte meenden te zijn van 'de waarheid' waarmee zij mij, wellicht onbewust, ruimschoots overvoerden.

Van het voor mij gelukkig destijds ontstane en later verder ontwikkelde vrijheidsgevoel geniet ik nog iedere dag, maar waakzaamheid is op zijn plaats. Want immer zijn er lieden die menen 'de waarheid' te kennen en haar veelal ongevraagd uitdragen en daarmee pogen te manipuleren en dus te onderdrukken en te beperken. Als de mens zichzelf serieus wil nemen en zich naar eigen waarheid in vrijheid wil ontplooien en ontwikkelen met respect voor het eigen gedachtengoed en dat van de ander, zijn filosofielessen alles behalve misplaatst in het voortgezet onderwijs (Forum, 28 november).

HAARLEMLeontine Trijber

Kabel

Enige tijd geleden nam ik me voor me maar niet te mengen in de discussie over de kabel en te hopen dat alle publiekszenders in een basispakket blijven en het hele commerciële gedoe voorgoed achter een decoder kan verdwijnen. Na het lezen van het artikel van Fokke Obbema (Stroom, 30 november) kost me dat toch te veel moeite.

Mevrouw Van Gelder vindt dat Amsterdam om cultuurpolitieke redenen (?) niet zonder TV5 kan, maar ze kan zich goed voorstellen dat een bewoner van de Noordoostpolder voor de BBC moet gaan betalen omdat de programmaraad aldaar het niet nodig vindt dat iedere abonnee de BBC ontvangt.

Getver, wat een misselijk voorbeeld van hoofdstedelijke arrogantie! Hoezo kan de Bijlmer of de Jordaan niet zonder TV5? Hoezo zal een programmaraad in de provincie wel beslissen dat zowat de enige overgebleven kwaliteitsomroep niet voor iedereen beschikbaar hoeft te zijn?

Zo langzamerhand krijg ik het vermoeden dat er een heel mager basispakketje overblijft en de weinige kwaliteitszenders bij de commerciële diarree gestopt worden om hier toch nog grof geld aan te kunnen verdienen nu het opzetje met Sport 7 zo jammerlijk aan het mislukken is.

NIJMEGENJ. van Deursen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.