GEACHTE REDACTIE

Van het verhaal over de Egyptische el (Wetenschap, 31 oktober) klopt helaas maar weinig. Om te beginnen regeerde farao Ramses II niet rond 3000 voor Christus, maar in de dertiende eeuw voor Christus: een verschil van zo'n 1700 jaar dus....

Egyptische el

De laatste onjuistheid betreft de zin over het ijken van gebruikte ellematen met die in de tempel en de doodstraf voor degenen die dat niet deden: ik weet niet waar deze bewering vandaan komt, maar hij berust in ieder geval op pure fantasie.

AMSTERDAM

Willem van Haarlem

Cruijff

Volgens mij heeft Cruijff met 'Klop maar op mijn deur' of zoiets nooit het boek van Ina Boudier-Bakker bedoeld (de Volkskrant, 31 oktober), maar Klop maar op 'n deur, de vertaling van Knock on any door van Williard Motley, dat eind jaren vijftig of begin zestig in diverse herdrukken in Nederland verscheen.

Het is een soort Amerikaans Ciske de Rat-verhaal over een jongen die in principe niet slecht is, maar opgroeit in de achterbuurten van Chicago en via kleine criminaliteit, tuchthuizen enzovoort steeds meer afglijdt en uiteindelijk op de elektrische stoel terechtkomt. Aan het eind een indrukwekkend verslag van de rechtzitting, waarbij de advocaat de jongen voorstelt als slachtoffer van zijn omgeving.

Ik herinner me dat ik dit boek destijds met tranen in de ogen heb gelezen. Het was ook spannend. Bovendien past dit boek veel beter in het rijtje van de favoriete boeken van topvoetballers!

DELFTH. Reneman

Column

Hulde aan Joost Zwagerman! Zijn sinds kort verschijnende columns behoren tot de hoogtepunten van de zaterdagkrant. Die van de afgelopen keer over Ilse de Lange (Stroom, 31 oktober) spande voor mij de kroon. Door zijn lyrische stuk over deze Almelose country-zangeres ben ik niet alleen haar cd mooier gaan vinden, maar ik voel me nu ook trotser dat ik net als zij oorspronkelijk uit de provincie kom, om precies te zijn uit Hengelo, dat maar 15 kilometer van Almelo vandaan ligt.

En of dat nog niet genoeg is: ik kreeg na lezing van Zwagermans column zelfs zin om ook eens een boek van hem te gaan proberen.

NIJMEGEN Cyril Lansink

Maasvlakte

Volgens het Centraal Planbureau klopt het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam de ruimtenood op ter verdediging van de plannen voor een tweede Maasvlakte. Deze ruimtenood is inderdaad relatief, maar toch nijpend, mede door de toegenomen eisen van schone grond.

Particuliere havenbedrijven die hun eigen grond niet (meer) volledig gebruiken en dus in principe grond voorradig hebben, kunnen deze grond door generaties lange industriële vervuiling moeilijk verkopen, omdat deze na aftrek van schoonmaakkosten te weinig, niets of zelfs een negatief saldo opbrengt.

Schoonmaak is dus vaak geen optie, terwijl er toch grond beschikbaar zou kunnen zijn. Vandaar de 'vlucht naar buiten'. Gegeven het denken over het milieu zou coulance tegenover particuliere havenbedrijven in deze een ongewenst precedent scheppen. Een vreemde patstelling dus: we blijven zitten met vervuilde en onverkoopbare haventerreinen, terwijl de druk om een tweede Maasvlakte aan te leggen toeneemt.

AMSTERDAM

M. van Veen-Viëtor

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden