Geachte redactie

Raket

Wat betreft de vliegtuigramp in Oekraïne viel mij op dat er in de media nauwelijks wordt gesproken over de vraag of je stukjes van die raket nog kunt terugvinden. Eventuele herkenning van die raket (was deze bijvoorbeeld van Russische makelij) lijkt me bijzonder zwaarwegend bewijsmateriaal. Ik vermoed dat de separatistische rebellen helaas de eerste dagen met man en macht hebben geprobeerd om elk stukje van die raket snel weg te halen van de plek waar de brokstukken liggen.


Ruud Bergamin, Rotterdam

Nationale rouw

Waarom is er geen dag van nationale rouw? Hoeveel mensen moeten er doodgaan voor de regering iets dergelijks instelt?


Ben te Nijenhuis,


Odoorn

Nationale rouw (2)

Helaas hebben wij na deze verschrikkelijke vliegramp nog steeds geen nationale rouw of blijk van medeleven aan de wereld getoond. Is het luiden van alle klokken in Nederland een idee? Allemaal op hetzelfde tijdstip. Een luide maar vreedzame herdenking voor alle slachtoffers en nabestaanden. Laten wij dit met zijn allen waarmaken. Doet u mee?


Feline Vennink, Dordrecht

Monument

Ik stel voor om binnenkort een herdenkingsmonument op te richten voor de slachtoffers van de vliegramp.


Dit monument moet geplaatst worden op de stoep recht voor de deur van de Russische ambassade.


Frans Derks,


Brielle

Zwarte doos

Waarom vliegt de zwarte doos mee in een vliegtuig? Het moet in deze tijd van satellieten toch mogelijk zijn gegevens, inclusief cockpitgesprekken, op te slaan in een database op de grond!


Ruud Sterk,


Voorburg

Oma's

Heel Nederland is in diepe rouw gedompeld. De olievlek breidt zich uit. Bijna iedereen kent via via wel iemand die bij de vliegtuigmoord is betrokken. Zo ook ondergetekende. Moeder van een dochter die zo ongelofelijk verdrietig is om het verlies van één van haar dierbaarste vrienden.


Een jongeman in de bloei van zijn leven (Ten eerste, 21 juli), met nu al een ongelofelijke staat van dienst op velerlei vlak. Maar vooral een in en in goed mens. Dertig jaar oud.


Om het leven gebracht door een stel Russischgezinde, van wodka doordrenkte cowboys. Die nu tot overmaat van ramp zo respectloos omgaan met de door hen gedode medemensen dat Rutte aangedaan meldde dat hij walgt van deze praktijken. Mijn dochter is sinds ruim een jaar moeder van de liefste, leukste, mooiste zoon van Nederland. Ik ben dus zijn (trotse) oma.


Ik vraag me weleens af hoe de wereld eruit zou zien als oma's in deze wereld de scepter zouden zwaaien.


Margreet de Broekert, Bussum

Jan Kees de Jager

Uit de laatste berichtgeving begrijp ik dat we Jan Kees de Jager mogen feliciteren met een aanstelling als financieel topman bij KPN. Mag ik veronderstellen dat de De Jager vanuit zijn nieuwe positie de overboekingen van belastinggeld naar Griekenland die onder zijn bewind plaatsvonden, ik citeer, 'tot de laatste cent en met rente', gaat terughalen in de vorm van beltegoed?


H.J. Venekamp, Gasselternijveen

Ionica

'We hebben het enorm goed hier, ondanks al ons kleine gezeik', schrijft Ionica Smeets (Ten eerste, 21 juli). Een vaak gehoorde, volkomen onjuiste opvatting. We hebben het enorm goed hier dánkzij ons kleine gezeik. Dankzij ons 'kleine gezeik' worden misstanden aangepakt, fouten hersteld, regels en wetten verbeterd en hebben we het hier 'enorm goed'. Dat heet democratie.


F. Ottenhof, Leiden

Uranium

Een merkwaardig bericht in de krant: 'Iran heeft alle uranium vernietigd' (Buitenland, 21 juli). De kernbrandstof uranium kun je niet vernietigen, omdat het een natuurkundig element is.


Alleen met kernsplitsing is deze stof te veranderen in andere, die meestal heel schadelijk zijn. Eigenlijk is uit het bericht alleen af te leiden dat ze nu vuile bommen van dat spul hebben gemaakt, of dat ze de kernbrandstof over een groot gebied hebben verspreid.


Henk Daalder, Nuenen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden